Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Projekt Živimo skupaj

 

Z učenci prvega razreda smo se letos vključili v projekt Živimo skupaj, ker se nam je zdelo, da sta osnovna cilja projekta izredno pomembna za našo osebnostno rast in da moramo za take cilje začeti vzgajati že od vsega začetka. V našem razredu smo se osredotočili na naslednje temeljne cilje:

– razvijanje spoštovanja do sebe, drugih in okolja,

– ohranjanje pristnosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših,

– spodbujanje  k recikliranju in ponovni uporabi surovin/materialov

Učenci so zelo zavzeto opravljali svoje naloge in se iz aktivnosti marsičesa naučili.

 

V okvirju zgoraj navedenih ciljev smo izvedli kar nekaj dejavnosti:

Vaja Majhna žaba: namen vaje je bil izboljšati sposobnost koncentracije, se naučiti biti manj impulziven (in ne takoj odreagirati na svoje misli in čustva),

imeti določeno stopnjo nadzora nad svojim notranjim svetom, ne da bi kaj zavračali ali zatirali. Učenci so se zelo trudili pravilno izvesti vajo: se pravilno usesti ob steno, se umiriti, zapreti oči in pravilno dihati, kot majhna žabica. S takimi vajami smo začeli z delom na sebi, da bi znali najprej sebe umiriti in spoštovati, da bomo lahko spoštovali druge! Z delom nadaljujemo še naprej in vajo izvajamo občasno med poukom.

V mesecu decembru smo želeli skupaj s starimi starši peči miklavže. Ker žal  babic in dedkov nismo smeli povabiti v šolo, smo miklavže po stari navadi in receptih naših babic spekli v šoli kar sami in jih potem odnesli domov pokazat.

Obiskali smo tudi starejšega občana, ki nam je razkazal svojo zelo lepo ohranjeno starejšo kmečko prekmursko hišo, v kateri je bil rojen ( zdaj živi v novi hiši čisto zraven), v kateri hrani zelo zanimive stare predmete. Gospod, ki živi sam, je bil zelo vesel našega obiska in nas je tudi pogostil. Polepšali smo mu dan, saj ga redko kdo obišče. Povabil nas je, naj še pridemo!

Kar nekaj časa smo v razredu zbirali tudi stare predmete in raziskovali stare navade, ki nas prav tako povezujejo s starejšo generacijo. Naredili smo si tudi čisto pravo maslo na zelo podoben način, kot so ga delali nekoč. Bilo je odlično!

v mesecu januarju pa smo se pogovarjali tudi o skrbi za naše okolje in o recikliranju. Tako smo si izdelali snežake iz plastenk in odpadnega papirja.

Vse aktivnosti so nam pomagale, da rastemo in živimo skupaj, da se naučimo skrbeti zase in za svoje bližnje, da ozavestimo, da nismo sami na tem planetu in da je treba zanj dobro skrbeti. Še naprej se bomo trudili in iskali nove načine, kako nadgrajevati svoje delo.

1. r OŠ Franceta Prešerna Črenšovci

Vsa polja so obvezna.

Skip to content