SEPTEMBER 2025
DATUM | MALICA | Alergeni |
Pon., 1.9. | Mleko, makova potička, jabolko. | 1,7 |
Torek, 2.9. | Lipov čaj, rženi kruh, piščančja prsa v ovitku, list zelene solate.
Dodatno iz EU šolske sheme: lubenica |
1 |
Sreda, 3.9. | Mlečni pirin zdrob, čokoladni posip, marelica. | 1,7 |
Četrtek, 4.9. | Češnjev čaj, kruh s semeni, tunin namaz, svež korenček, hruška. | 1,7 |
Petek, 5.9. | Kornfleks / musli, mleko.
Dodatno iz EU šolske sheme: slive |
1,7 |
Pon, 8.9. | Mlečni močnik, med, jabolko. | 1,3,7 |
Torek, 9.9. | Zeliščni čaj, ajdov kruh z orehi, rezina sira, paradižnik.
Dodatno iz EU šolske sheme: breskev |
1,7 |
Sreda, 10.9. | Jagodni čaj, hot dog štručka, hrenovka, gorčica. | 1,7,10 |
Četrtek, 11.9. | Čaj, sezamova pletenica, banana.
Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko |
1,7,11 |
Petek, 12.9. | Lipov čaj z limono in medom, rženi kruh, zeliščni namaz, kuhano BIO jajce, jedilna kumara. | 1,3,7 |
Pon, 15.9. | Ječmenova kava, buhtelj.
Dodatno iz EU šolske sheme: naši hruška |
1,7 |
Torek, 16.9. | Planinski čaj, kruh z manj soli, kuhan pršut, rdeča paprika. | 1 |
Sreda, 17.9. | Ovsena kaša z jabolčno čežano, sojin hrustavec. | 1,3,6,7 |
Četrtek, 18.9. | LCA nula jogurt, ovsena štručka, melona. | 1,7 |
Petek, 19.9. | Zeliščni čaj, ajdov kruh, jajčni namaz, kisana paprika, nektarina. | 1,3,7 |
Pon, 22.9. | Mlečni riž z rozinami, jabolko. | 1,7 |
Torek, 23.9. | Metin čaj, polbeli kruh, pašteta brez konzervansov, kisle kumare.
Dodatno iz EU šolske sheme: grozdje |
1,7 |
Sreda, 24.9. | Kakav, koruzni kruh, maslo, BIO marmelada, sadje. | 1,7 |
Četrtek, 25.9. | Testenine z makom, BIO sok. | 1,3,7 |
Petek, 26.9. | Sadni čaj, rženi kruh, bučni namaz, paprika, banana. | 1,7 |
Pon, 29.9. | Planinski čaj, graham kruh, jogurtovo maslo, por/paradižnik, lubenica. | 1,7 |
Torek, 30.9. | Ječmenova kava, koruzna polenta, slive. | 1,7 |
DATUM | KOSILO | Alergeni |
Pon., 1.9. | Bučkina juha, pirini špageti, bolonjska omaka, parmezan, paradižnikova solata s kumaricami. | 1,3,7 |
Torek, 2.9. | Paradižnikova juha z ribano kašico, piščančji zrezek gratiniran s sirom, pražen krompir, mešana solata. | 1,3,7 |
Sreda, 3.9. | Mineštra s telečjimi koščki in zelenjavo, graham žemljica, proseni narastek. | 1,3,7,9 |
Četrtek, 4.9. | Bistra juha z zvezdicami, pečene piščančje krače, dušena tri žita z grahom in korenjem, zelena solata. | 1,3,7 |
Petek, 5.9. | Špinačna juha, file škarpene, mlado zelje s kuhanim krompirjem, domača limonada. | 1,4,7 |
Pon, 8.9. | Pasulj, ovseni kruh, skutni narastek s sadjem, voda. | 1,3,7 |
Torek, 9.9. | Korenčkova juha s kruhovimi kockami, svinjska pečenka, ajdova kaša, zelena solata. | 1,7 |
Sreda, 10.9. | Bistra juha z ribano kašico, rižota s kvinojo in puranjo-zelenjavno omako, rdeča pesa. | 1,3,7 |
Četrtek, 11.9. | Zelenjavna juha, pečene perutničke, mlinci, mešana solata. | 1,3,7 |
Petek, 12.9. | Milijonska juha, široki rezanci z makom in orehi, jabolčni kompot. | 1,3,7 |
Pon, 15.9. | Bistra juha z grahom, piščančji paprikaš, pirina polenta, zelena solata. | 1,7 |
Torek, 16.9. | Brokolijeva juha, puranji zrezek v bučni skorjici, kuskus z zelenjavo, sestavljena solata s čičeriko. | 1,3,7 |
Sreda, 17.9. | Goveja juha z rezanci, kuhana govedina, pire krompir, špinača, naravni sok. | 1,3,7 |
Četrtek, 18.9. | Juha iz muškatne buče, ješprenj z zelenjavo, piščančja pleskavica, mešana solata. | 1,7 |
Petek, 19.9. | Enolončnica z lečo in zelenjavo, rženi svaljki z gobovo omako, motovilec. | 1,3,7,9 |
Pon, 22.9. | Cvetačna juha, puranji zrezek v porovi omaki, dušen khorsan, zelena solata z ribanim korenčkom. | 1,7 |
Torek, 23.9. | Goveja juha z rezanci, makaronovo meso, zeljna solata. | 1,3,7 |
Sreda, 24.9. | Sladko zelje s krompirjem, hrenovka, domače pecivo, BIO sok. | 1,3,7 |
Četrtek, 25.9. | Fižolova juha, piščančji giros, rizi bizi, rdeča pesa. | 1,7 |
Petek, 26.9. | Grahova juha s testeninami, losos v smetanovi omaki, vodni vlivanci, zelena solata s koruzo. | 1,3,4,7 |
Pon, 29.9. | Bučna kremna juha, dušena govedina v zelenjavni omaki, pire krompir, endivija z jajčko. | 1,3,7 |
Torek, 30.9. | Piščančja obara s pirinimi žličniki, domače jogurtovo pecivo, limonada. | 1,3,7 |
Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_September 2025
Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.
Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.
S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.
S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.
Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).
V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.
Jedilnik z alergeni, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.
DOBER TEK!
Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.
Spoštovani,
obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.