Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli


JEDILNIK – SEPTEMBER 2018

 

DATUM MALICA
Ponedeljek, 3.9. Makov rogljiček, mleko, jabolko
Torek, 4.9. Kruh s semeni,  sir, kuhano jajce, paradižnik, čaj, mešano sadje
Sreda, 5.9. Sojin polpet, krompirjeva solata s porom, lubenica iz ŠSH
Četrtek, 6.9 Mlečni riž iz  mleka L, čokoladni posip, polovička graham žemljice, sadje
Petek, 7.9. Kruh gustav, piščančje prsi, zelena solata, limonada
Ponedeljek, 10.9. Sirova štručka, paprika, višnjev sok, sadje
Torek, 11. 9. Rženi kruh, ribji namaz,paradižnik zeliščni čaj,
Sreda, 12.9. Mesno-zelenjavna rižota, kumara,  *bio jabolko iz ŠSH
Četrtek, 13.9. Ajdov kruh, med,maslo, navadni jogurt BIO, jabolko BIO
Petek, 14.9. Žitna  kašica, mleko,frutabela , jabolko,
Sobota, 15.9. Sendvič, voda, jabolko
Poned., 17.9. Rženi kruh, zaseka, paprika, por, napitek, mešano sadje
Torek, 18.9. Polnozrnat  kruh, kuhan pršut, paradižnik, čaj, slive
Sreda, 19.9. Domač puding, sojina štručka, mešano sveže sadje iz ŠSH
Četrtek, 20.9. Enolončnica s puranjim mesom in zelenjavo,  kruh, lubenica
Petek, 21.9. Štručka s šunko, paprika, paradižnik, čaj
Ponedeljek, 24.9. Mlečni zdrob, rozine, mleti lešniki, hruška, mini pletenka
Torek, 25. 9. Pica, čaj, paradižnik, slive
Sreda, 26.9. Žemljica, hrenovka, gorčica,  napitek, sadje iz ŠSH
Četrtek, 27. 9. Polnozrnata štručka, piščančje prsi v ovitku, limonada, paradižnik, sadje
Petek, 28. 9. Mlečna prosena kaša, suho sadje,  mini perec , lubenica

 

DATUM KOSILO
Ponedeljek, 3.9. Bistra  juha, mlinci, pečen piščanec, kumare v solati
Torek, 4.9. Segedin zelje, dušen krompir, ajdova zlivanka z višnjami
Sreda, 5.9. Bistra juha, durum špageti po bolonjsko, parmezan, zelena solata
Četrtek, 6.9 Zelenjavna juha, ajdova kaša,  pečenka, solata
Petek, 7.9. Ragu juha, sirovi štruklji, sadje, mleko iz ŠSH
Ponedeljek, 10.9. Krompirjev golaž  s hrenovko, kruh, jogurt iz ŠSH
Torek, 11. 9. Korenčkova juha, piščančji paprikaš, pisane testenine,  solata BIO
Sreda, 12.9. Juha z rezanci, goveji zrezek v zelenjavni omaki, kuskus, mešana solata (paradižnik, kumare)
Četrtek, 13.9. Ragu  juha, kruh, polnozrnati rezanci z makom in orehi, kompot
Petek, 14.9. Juha z vlivanci, riba po tržaško, krompir v kosih, zelje s fižolom
Sobota, 15.9. /
Poned., 17.9. Kostna juha,  zelenjavni golaž  z mesom, testenine, rdeča pesa
Torek, 18.9. Goveja juha, kuhana govedina, špinača, pire krompir
Sreda, 19.9. Cvetačna juha, ocvrte piščančje krače, riž, zelena solata
Četrtek, 20.9. Prežganka, puranji zrezek v zelenjavni omaki, kruhov cmoki,  solata, sadje
Petek, 21.9. Zelenjavna enolončnica s teletino, graham žemljica, carski praženec, sadje
Ponedeljek, 24.9. Piščančji paprikaš, široki rezanci, zelena solata, nektarina
Torek, 25. 9. Mesne kroglice v paradižnikovi omaki, pire, mešana solata, sladoled
Sreda, 26.9. Bistra  juha s fritati, piščančja nabodala, pečen krompir, bučke,  zelje v solati
Četrtek, 27. 9. Enolončnica iz stročnic in temnimi polžki, kruh s semeni, svaljki z drobtinami s sadnim prelivom, mleko iz ŠSH
Petek, 28. 9. Cvetačna juha, ocvrte ribe,riž,  solata paradižnik, banana

 

Jedilnik z alergeni, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.