Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

JEDILNIK – FEBRUAR 2019

DATUM MALICA
Petek, 1. 2. Mlečni riž, koruzni kruh, mandarina, rozine, napitek
Sobota, 2. 2. Sirova štručka, čaj, banana – POPOLD. POUK
Poned., 4. 2. Sojin  hrustavec, sadni pinjenec, sadje
Torek, 5. 2. Krompirjeva juha, sojini polpeti,  kruh, napitek, pomaranča
Sreda, 6. 2. Polnozrnata štruca, sir, piščančja prsa, solata, čaj, korenček in mandarina iz ŠSH
Četrtek, 7. 2. Črni kruh, pašteta, kisla kumara,sadni čaj, pomaranča
Petek, 8. 2. Praznik
Poned., 11.2. Tunin namaz, kruh z manj soli, čaj, paprika, sezonsko sadje
Torek, 12. 2. Testenine z makom ali orehi, probiotočni napitek, sadjeiz ŠSH
Sreda,13. 2. Ajdov kruh, med, maslo, čaj, mešano sadje
Četrtek, 14. 2. Varovalna šunka, kumarica, koruzni kruh , šipkov čaj, hruška, kivi
Petek, 15. 2. Mednarodni simpozij
Sobota, 16. 2. Mednarodni simpozij
Poned., 18.2. ZIMSKE POČITNICE
Torek, 19. 2. ZIMSKE POČITNICE
Sreda, 20.2. ZIMSKE POČITNICE
Četrtek, 21.2. ZIMSKE POČITNICE
Petek, 22. 2. ZIMSKE POČITNICE
Poned., 25. 2. Mlečni pirin  zdrob *, perec, kakavov  posip, banana
Torek, 26. 2. Kruh, poltrajna salama, sir, zeliščni čaj, mešano sadje
Sreda, 27. 2. Maslo, marmelada, ajdov  kruh, kakav, hruška
Četrtek, 28. 2. Bujta repa z mesom, rženi kruh, jabolko , mleko iz ŠSH

 

DATUM KOSILO
Petek, 1. 2. Mlečna  juha, tunina omaka, njoki, rdeča pesa
Sobota, 2. 2. /
Poned., 4. 2. Cvetačna juha,  dunajski zrezek, riž, sezonska solata
Torek, 5. 2. Juha s kroglicami, biopirini široki rezanci*z zelenjavno- mesno omako, zelena solata s koruzo
Sreda, 6. 2. Bistra  juha z zvezdicami, piščančji zrezek,pire krompir , kitajsko zelje
Četrtek, 7. 2. Ragu juha, kruh , sirovi štruklji, mešani kompot, banana
Petek, 8. 2. /
Poned., 11.2. Kostna juha z vlivanci, pleskavica , džuveč riž, ajvar, zelena solata s čičeriko
Torek, 12. 2. Goveja juha, govedina, špinača, pire krompir,  sadni jogurt iz ŠSH
Sreda,13. 2. Grahova juha, špageti po bolonjsko, parmezan, endivija  z jajcem
Četrtek, 14. 2. Paradižnikovo zelje z mesom, kruh, makova potica, napitek
Petek, 15. 2. Mednarodni simpozij
Sobota, 16. 2. Mednarodni simpozij
Poned., 18.2. ZIMSKE POČITNICE
Torek, 19. 2. ZIMSKE POČITNICE
Sreda, 20.2. ZIMSKE POČITNICE
Četrtek, 21.2. ZIMSKE POČITNICE
Petek, 22. 2. ZIMSKE POČITNICE
Poned., 25. 2. Prežganka, ajdova kaša z mletim mesom ,zelena solata
Torek, 26. 2. Golaževa juha, kruh, zlivanka, breskov  sok, 100% z vodo
Sreda, 27. 2. Kostna juha, puranji trakci v omaki, kruhov cmok , solata*
Četrtek, 28. 2. Čebulna  juha, ocvrta riba, krompirjeva solata, napitek

 

Jedilnik z alergeni, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.