Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

DECEMBER 2025

DATUM MALICA Alergeni
Pon., 1.12. Šipkov čaj, pirin kruh, tunin namaz, paprika, hruška. 1,4,7
Torek, 2.12. BIO vanilijevo mleko, koruzna bombetka z bučnimi semeni, jabolko. 1,7
Sreda, 3.12. Lipov čaj z limono, BIO kruh, fižolov namaz, kisle kumare.

Dodatno iz EU šolske sheme: pomaranča

1,7
Četrtek, 4.12. Mlečni riž z rozinami in medom, mešano sadje. 1,7
Petek, 5.12. Mlečni parkelj, kakav, mandarina.

Dodatno: miklavžev medenjak

1,7
Pon, 8.12. Čaj, graham kruh, maslo, BIO marmelada, sadje.

Dodatno iz EU šolske sheme: mleko

1,7
Torek, 9.12. Zelenjavna obara, ovseni kruh, BIO sok. 1,3,7
Sreda, 10.12. Čaj, BIO kruh, piščančja prsa.

Dodatno iz EU šolske sheme: češnjev paradižnik

1,7
Četrtek, 11.12. Mlečna prosena kaša z jabolki in cimetom, banana. 1
Petek, 12.12. Pletenica z makom, BIO smuti, kaki vanilija.

DAN LONČKOV: BOŽIČNI ČAJ

1,7
Pon, 15.12. Jagodni čaj, kruh s semeni, korenčkov namaz, pisana paprika.

Dodatno iz EU šolske sheme: melona

1,3,7
Torek, 16.12. Ječmenova kava, ajdov kruh, umešana jajčka, naši hruška. 1,7
Sreda, 17.12. Planinski čaj z medom in limono, navihanček s chia semeni in breskovim nadevom, mandarina. 1,7
Četrtek, 18.12. Zeliščni čaj, rženi kruh, pašteta brez konzervansov, kisle kumare.

Dodatno iz EU šolske sheme: jabolko

1,7,10
Petek, 19.12. Mlečna ovsena kaša z banano, mini perec, ananas. 1,7
Pon, 22.12. Zeliščni čaj, koruzni kruh, bučni namaz z ajdovo kašo, por, hruška. 1
Torek, 23.12. Čaj gozdni sadeži, kruh s semeni, kuhana šunka, rezina sira, pomaranča.

Dodatno iz EU šolske sheme: zelena solata

1,7

 

DATUM KOSILO Alergeni
Pon., 1.12. Korenčkova juha, pečene bedrice, mlinci, motovilec z jajčko. 1,3,7
Torek, 2.12. Paradižnikova juha, goveji trakci stroganof, kruhov cmok, zelena solata. 1,3,7
Sreda, 3.12. Špinačna juha s kroglicami, špageti carbonara, rdeča pesa. 1,3,7
Četrtek, 4.12. Segedin s teletino, kuhan krompir, mešani kruh, jogurtovo pecivo. 1,3,7
Petek, 5.12. Zelenjavna juha, pirini široki rezanci, lososova omaka, zelena solata. 1,3,4,7
Pon, 8.12. Porova juha, svinjski zrezek v drobnjakovi omaki, bulgur z zelenjavo, zelena solata. 1,7
Torek, 9.12. Piščančja juha z ribano kašico, rižota s piščančjim mesom in korenjem, paradižnikova solata. 1,3,7
Sreda, 10.12. Boranja, ržena žemljica, sadna skuta. 1,3,7
Četrtek, 11.12. Bistra juha, file škarpene, kuhan krompir z maslom, zelena solata s koruzo. 1,3,4,7
Petek, 12.12. Juha iz muškatne buče, slivovi cmoki z drobtinami, hruškov kompot. 1,3,7
Pon, 15.12. Brokolijeva juha, piščančji gyros z zelenjavo, džuveč riž, zelena solata s čičeriko. 1,3,7
Torek, 16.12. Bistra juha z grahom, puranji zrezek na žaru, pečen beli in sladki krompir, zeljna solata. 1,3,7
Sreda, 17.12. Ričet, mešani kruh, skutno pecivo, BIO sok. 1,3,7
Četrtek, 18.12. Goveja juha, piščančji koščki v gobovi omaki, kuskus, mešana solata. 1,3,7
Petek, 19.12. SLAVNOSTNO KOSILO 😊  
Pon, 22.12. Minjon juha, čufti v paradižnikovi omaki, pire krompir, zelena solata z ribanim korenčkom. 1,3,7
Torek, 23.12. Goveja juha z rezanci, kuhana govedina, rizi bizi, jabolčni hren, rdeča pesa. 1,3,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_december 2025

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content