Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

JEDILNIK – SEPTEMBER 2023

DATUM MALICA AL
PET, 1. 9. Makova pletenica, hruška, mleko v tetrapaku 1,7
PON, 4. 9. Šipkov čaj, domači rženi kruh (Omar), piščančja prsa, grozdje 1
TOR, 5. 9. Mleko, prosena kaša, posip, jabolka ali lubenica 1,3,7
SRE, 6. 9. Planinski čaj, ravenski kruh (Omar), mesni namaz 1,7, 8
ČET, 7. 9. Sadni kefir, rozinov kruh, mešano sadje 1
PET, 8. 9. Domači jabolčni sok, kruh s semeni, rezina sira, kisana zelenjava, banana 1, 7
PON, 11. 9. Čaj gozdni sadeži, dobelski kruh (Omar), korenčkov namaz 1,7
TOR, 12. 9. Mlečna krompirjeva juha s hrenovko, mešani kruh 1,7
SRE, 13. 9. Sadni pinjenec, polnozrnatna štručka, banana 1,7
ČET, 14. 9. Lipov čaj, pirin kruh, kuhan pršut, paradižnik 1, 7
PET, 15. 9. Graham kruh, tunin namaz,  paprika 1,7,4
PON, 18. 9. Mleko, pšenični zdrob, mini perec, kakav, banana 1,7
TOR, 19. 9. Planinski čaj, rženi kruh, zaseka,  hruška 1,7
SRE, 20. 9. Navadni grški jogurt, med in rozine, otrobova žemljica 1,7,8
ČET, 21. 9. Piščančjo – zelenjavna obara, mešani kruh, jabolko 1,3,7
PET, 22. 9. Koruzni kosmiči, mleko, rezina kruha 1,7
PON, 25. 9. Kamilični čaj, polbeli kruh (Omar), viki krema, melona 1,3,7,8
TOR, 26. 9. Mlečna riž z jabolki in cimetom, banana 1,7
SRE, 27. 9. Kamilični čaj z medom in limono, koruzni kruh, grajska salama, kisle kumarice 1,8
ČET, 28. 9. Skuta nad sadjem, bombetka z bučnimi semeni, nektarina 1,7
PET, 29. 9. Šipkov čaj, ovseni kruh, bučni namaz, sveži korenček 1,4,7

 

DATUM KOSILO AL
PET, 1. 9. Zelenjavna obara, skutni rezanci, mešani kompot 1,7, 8
PON, 4. 9. Jajčna juha, džuveč riž, goveja pleskavica, ajvar, kumarična solata 3,8
TOR, 5. 9. Kostna juha z vlivanci, svinjski zrezek v naravni omaki, kuskus, zelena solata. 1,3,7
SRE, 6. 9. Paradižnikovo sladko zelje s hrenovko, mešani kruh, domači pecivo s sadjem 1,3,7
ČET, 7. 9. Čebulna juha s kruhovimi kockami, pečen piščanec, mlinci, sestavljena solata 1,3,7
PET, 8. 9. Zelenjavna juha, pire krompir, stročji fižol v prikuhi, sojin polpet 1,7,8
PON, 11. 9. Bučna juha s kroglicami, rižota s puranjim mesom in zelenjavo, paradižnikovo- kumarična solata 1,7,8
TOR, 12. 9. Cvetačna juha, piščančji paprikaš, metuljčki, zelena solata s koruzo 1,3,7
SRE, 13. 9. Ričet z mesom, črni kruh, skutni zavitek, napitek 1,3,7,8
ČET, 14. 9. zelenjavna juha, svinjska pečenka, ajdova kaša, rdeča pesa 1,7,8
PET, 15. 9. Paradižnikova juha z ribano kašico, file ostriža na žaru, pražen krompir, zelje s fižolom. 1,3,9
PON, 18. 9. Kostna juha, pečene perutničke, zelenjavni riž, zelena solata 1,3,4,7
TOR, 19. 9. Bučkina juha, polnozrnati špageti po bolonjsko, parmezan, zeljna solata 1,3,7
SRE, 20. 9. Bograč, rženi kruh, domači krapec 1,3,7,8
ČET, 21. 9. Špinačna juha, svinjski zrezek po dunajsko, pražen krompir, rdeča pesa. 1,3,7,8
PET, 22. 9. Enolončnica s stročjim fižolom, skutni štruklji z drobtinami, kompot 1,7,8
PON, 25. 9. Brokolijeva juha, goveji golaž, polenta, zelena solata s čičeriko 1,3,7,8
TOR, 26. 9. Kostna juha z zelenjavo, piščančji ražnjiči, pečen krompir, ajvar, zelenjava iz žara 1,3,7,8
SRE, 27. 9. Kokošja bistra juha, svinjski zrezek po cigansko, kruhov cmok, zeljna solata s fižolom 1,7,3
ČET, 28. 9. Zelenjavna kremna juha, sesekljana pečenka, pire krompir, sestavljena solata 1,3,7,9
PET, 29. 9. Fižolova juha, ocvrta riba, rizi bizi, rdeča pesa 1,3,4

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_september 2023

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content