Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

APRIL 2024

DATUM MALICA AL
PON, 1. 4. PRAZNIK  
TOR, 2. 4. Sirova štručka, jabolko

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,7
SRE, 3. 4. Čaj, otrobova žemljica, hrenovka, ketchup 1,7
ČET, 4. 4. Mlečni riž z medom in rozinami, mini perec, banana. 1,7
PET, 5. 4. Čaj divja češnja, domači rženi kruh (Omar), jajčni namaz, grozdje

Dodatno iz EU šolske sheme: paprika

1,3,7
PON, 8. 4. Šipkov čaj, rženi kruh, mesni namaz, paradižnik, sadje 1,7
TOR, 9. 4. Limonada, domači delani kruh, šunka v ovitku, redkvica

Dodatno iz EU šolske sheme: kivi

1,7
SRE, 10. 4. Krompirjeva  enolončnica, mešani kruh, sadje 1,7
ČET, 11. 4. Planinski čaj z medom, kruh s semeni, jogurtovo maslo, kuhano jajce, zelenjava 1,3,7
PET, 12. 4. Mlečni močnik, posip, jagode 1,7
PON, 15. 4. Čaj gozdni sadeži, rženo pšenični kruh, medeno maslo

Dodatno iz EU šolske sheme: hruška

1,7
TOR, 16. 4. Kamilični čaj, kruh s pšeničnimi otrobi, kuhana šunka, kisle kumare 1
SRE, 17. 4. Mlečna prosena kaša, kakavov posip, kajzerica 1,7
ČET, 18. 4. Domači čokoladni puding, mini perec, sadje 1,7
PET, 19. 4. Pinjenec, makova pletenka

Dodatno iz EU šolske sheme: jabolko

1,7
PON, 22. 4. Napitek,  posebna salama, graham žemljica, kisana paprika 1,7
TOR, 23. 4. Čokoladna špirala, hruška

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,3,7
SRE, 24. 4. Jagodni čaj, ajdov kruh, tunin namaz, korenje

Dodatno iz EU šolske sheme: jagode

1,4,7
ČET, 25. 4. Pšenični zdrob, mleko rozine, kruh, banana 1,7
PET, 26. 4. Planinski čaj z medom in limono, tunina ploščica 1,4,7

 

DATUM KOSILO AL
PON, 1. 4. PRAZNIK  
TOR, 2. 4. Bučkina juha, goveja pleskavica, rizi-bizi, gorčica, zelena solata s korenčkom. 1,7,10
SRE, 3. 4. Kostna  juha z ribano kašico, piščančji paprikaš, široki rezanci, zelje v solati 1,3,7
ČET, 4. 4. Ohrovtova enolončnica s svinjskim mesom in krompirjem, polbeli kruh, domače pecivo 1,3,7
PET, 5. 4. Cvetačna juha, pire krompir, ribji file z drobtinami in sezamom, endivija 1,3,4,7
PON, 8. 4. Prežganka s kroglicami, svinjski zrezek po cigansko, kruhova rezina, rdeča pesa. 1,3,7
TOR, 9. 4. Zelenjavna juha s kruhovimi kockami, goveji zrezek v omaki, polenta iz bio zdroba, kitajsko zelje 1,7
SRE, 10. 4. Porova juha, rižota s puranjim mesom in zelenjavo, zelena solata s koruzo 1,7
ČET, 11. 4. Goveja juha z ribano kašico, makaronovo meso,  sestavljena solata. 1,3,7
PET, 12. 4. Gobova juha z ajdovo kašo, skutni štruklji z drobtinami in sadnim prelivom, mešani kompot 1,3,7
PON, 15. 4. Pasulj, graham žemljica, domače jabolčno pecivo, BIO sok 1,3,7
TOR, 16. 4. Korenčkova juha, puranji zrezek na žaru, pire krompir, pomladna solata 1,7
SRE, 17. 4. Zelenjavna juha, svinjska pečenka v naravni omaki, bio ajdova kaša,  paradižnikova solata 1,7
ČET, 18. 4. Prežganka  z jajčko, špageti bolognese, parmezan, zelje s fižolom 1,3,7
PET, 19. 4. Cvetačna kremna juha, file brancina na žaru, kuhan krompir z baby korenčkom, zelena solata

MEDNARODNI SIMPOZIJ

1,4,7
PON, 22. 4. Česnova juha, pečene perutničke, praženi krompir, zelena solata 1,7
TOR, 23. 4. Kostna juha, teletina v zelenjavni omaki, zdrobov cmok, sestavljena solata 1,3,7
SRE, 24. 4. Brokolijeva juha s kruhovimi kockami, gratiniran piščančji zrezek s šunko in sirom, zelenjavni riž, rdeča pesa 1,3,7
ČET, 25. 4. Piščančja obara z žličniki, črni kruh, krapec 1,3,7
PET, 26. 4. Bučkina juha, zelenjavni polpet, špinačna omaka,  pire krompir, presenečenje iz kuhinje 1,5,7,8

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_april 2024

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content