Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli


JEDILNIK – JUNIJ 2018

DATUM MALICA
Petek, 1. 6. Mlečna prosena kaša L, rozinov kruh, lubenica
Poned., 4. 6. Ajdov kruh, maslo, bio marmelada*, kakav, nektarina
Torek, 5. 6. Piščančji zrezek, krompirjeva solata, ovseni kruh, mešano sadje
Sreda, 6. 6. Polnozrnat kruh, sir livada, por, redkvica, hladni čaj

češnje iz ŠSH

Četrtek, 7. 6. Soboški kruh, pašteta, solata, paradižnik, napitek, mešano sadje
Petek, 8. 6. Koruzni  kosmiči, mleko, žitno-sadna ploščica, mešano sadje
Poned., 11.6. Ovseni kruh, tunin namaz, paprika, paradižnik, čaj, lubenica
Torek, 12. 6. Mesno-zelenjavna enolončnica, kruh, jagode, jabolko
Sreda, 13. 6. Mlečni riž L, posip, jabolko, koruzni kruh
Četrtek, 14. 6. Makovka, bio jogurt*, mešano sadje
Petek, 15. 6. Ovseni kruh, grajska salama, olive, kumara, sadni čaj, nektarina
Poned., 18.6. Tunina ploščica, limonada, mešano sadje
Torek, 19. 6. Žemljica, sir, kuhan pršut , paradižnik, solata, napitek, jabolko*   FESTIVAL TALENTOV
Sreda, 20. 6. Mlečni zdrob, kakavov posip, sadje
Četrtek, 21.6. Testenine z mesno omako, paradižnik, lubenica
Petek, 22.6. Štručka s šunko, češnjev paradižnik, napitek, mlečna lučka

 

DATUM KOSILO
Petek, 1. 6. Cvetačna juha, rižota s puranjim mesom in zelenjavo, rdeča pesa
Poned., 4. 6. Bistra juha, piščančji zrezek, pire krompir, paradižnikova solata
Torek, 5. 6. Porova juha, makaroni z mesno omako, parmezan, zelena solata, mleko iz ŠSH
Sreda, 6. 6. Korenčkova juha , goveji zrezek v čebulni omaki, kruhov cmok, zelena solata z jajcem
Četrtek, 7. 6. Puranja obara, široki rezanci z orehi ali makom, mešani kompot
Petek, 8. 6. Juha z vlivanci, ribji file orli, limona, krompirjeva solata s porom, napitek
Poned., 11.6. Kostna  juha, puranji zrezek v vrtnarski omaki, svaljki, solata
Torek, 12. 6. Golaž, polenta, zelena solata s koruzo, sadna lučka
Sreda, 13. 6. Pečen piščanec, mlinci, solata, lubenica
Četrtek, 14. 6. Goveja juha, govedina, pire, špinača/ hren s smetano, napitek
Petek, 15. 6. Mesna obara, gratinirane palačinke s skuto, kompot
Poned., 18.6. Zelenjavna juha, dušene puranje prsi, grahova omaka, riž, zelena solata
Torek, 19. 6. Pasulj z mesom, kruh, ajdova zlivanka z višnjami, limonada
Sreda, 20. 6. Goveja juha, mesna štruca, pire krompir, paradižnikova omaka, zelena solata s koruzo
Četrtek, 21.6. Česnova juha z zlatimi kroglicami, zelenjavno meso, pirine testenine, solata (paradižnik, kumare)
Petek, 22.6. Kostna juha z zvezdicami, ocvrti oslič, pečeni krompirjevi krhlji, solata

 

Jedilnik z alergeni, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.