Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

JEDILNIK – MAJ 2022

DATUM MALICA AL
TOR, 3. 5. Lipov čaj, kruh iz kmečke peči, čičerikin namaz, kisle kumarice, jabolko 1,7
SRE, 4. 5. Kakav, pisana pletenica, rdeče grozdje 1,7
ČET, 5. 5. Lipov čaj, kruh Gustav, pašteta, redkvice, hruška 1,7
PET, 6. 5. ŠPORTNI DAN: sendvič, voda, sadje 1,7
SOB, 7. 5. Pizza sendvič, voda, sadje 1,7
PON, 9. 5. Šipkov čaj, ovseni kruh, zaseka, por jabolko 1
TOR, 10. 5. IZBIRA 3.b: hot dog, sok 1,7
SRE, 11. 5. Planinski čaj, ajdov kruh, *maslo, med, melona

Dodatno iz EU šolske sheme: sveže mleko

1,7
ČET, 12. 5. Otroški čaj, Dobelski kruh (Omar), piščančja prsa, kumarice 1
PET, 13. 5. Karamelno mleko, mlečni kruh z rozinami, banana 1,7
PON, 16. 5. Mlečni *pšenični zdrob s čokoladnim posipom, pomaranča 1,7
TOR, 17. 5. Planinski čaj, rženi kruh, pisani namaz, paradižnik, melona 1,7
SRE, 18. 5. IZBIRA 3.a: kamilični čaj, sadni krožnik, (dodatek: žemljica) 1
ČET, 19. 5. Kruh s semeni, sir edamec, paradižnik grozdje

Dodatno iz EU šolske sheme: navadni jogurt

1,7
PET, 20. 5. Bezgov čaj, pirina mini pizza s tuno (Omar) 1,4,7
PON, 23. 5. Bela kava, čokoladni rogljiček, jagode 1,7
TOR, 24. 5. Bebe čaj, koruzni kruh, kisla smetana, *marmelada, jabolko 1,7
SRE, 25. 5. Mleko, pirin kruh, bučni namaz, paprika, melona 1,7
ČET, 26. 5. Šipkov čaj,  kruh iz kmečke peči, skuše v namazu, redkvica, češnje 1,4,7
PET, 27. 5. LCA nula borovnica, koruzni kosmiči 1,7
PON, 30. 5. IZBIRA 4.r: hamburger, cedevita 1
TOR, 31. 5. Bebe čaj, pirin kruh, tunin namaz, por

Dodatno iz EU šolske sheme: suhe marelice

1,3,4,7

 

DATUM KOSILO AL
TOR, 3. 5. Bučkina juha, puranji hrustljavčki, rizi bizi, zelena solata 1,3,7
SRE, 4. 5. Cvetačna juha, goveji koščki v gorčični omaki, skutni njoki, paradižnikova solata 1,3,7,10
ČET, 5. 5. Bistra juha z rezanci, gratiniran morski okun, krompir v kosih, rdeča pesa 1,3,4,7
PET, 6. 5. Minjon juha, *polnozrnati špageti s paradižnikovo omako, parmezan, zelena solata z motovilcem 1,3,7
SOB, 7. 5. /  
PON, 9. 5. Fižolova juha, golaž, *koruzna polenta, zelena solata s koruzo 1,7
TOR, 10. 5. Špargljeva juha s kroglicami, pečen piščanec, dušena *ajdova kaša, zelje v solati 1,7
SRE, 11. 5. Špinačna juha, puranji zrezek v naravni omaki, *bulgur, fižol v solati 1,7
ČET, 12. 5. Korenčkova juha, polpeti iz mletega mesa, pečen krompir L, ajvar, kumare v solati 1,3,7
PET, 13. 5. Kislo zelje s fižolom, carski praženec, *sok 1,3,7
PON, 16. 5. Špargljeva juha s kroglicami, fižolova omaka, pire krompir, pečena hrenovka 1,3,7
TOR, 17. 5. Goveja juha s kašico, *govedina v zelenjavni omaki, kruhov cmok, zeljna solata 1,3,7
SRE, 18. 5. Kremna grahova juha s kruhovimi kockami, panirana piščančja bedrca, testeninska solata z jogurtovim prelivom 1,3,7
ČET, 19. 5. Paradižnikova juha z zvezdicami, puranji frikase, vodni žličniki, zelena solata s koruzo 1,3,7
PET, 20. 5. Gobova juha, file ribe in zelenjava na žaru, slan krompir s peteršiljem 1,4,7
PON, 23. 5. Bistra juha z abecedo, *ajdova kaša s svinjskimi koščki in zelenjavo, rdeča pesa 1,3
TOR, 24. 5. Bograč, domači rženi kruh, biskvit s sadjem, marelični sok 1,3,7
SRE, 25. 5. Brokolijeva juha, piščančji gyros, džuveč riž, zelena solata 1,7
ČET, 26. 5. Porova juha, špageti bolognese, zelena solata s korenčkom 1,3,7
PET, 27. 5. Zelenjavna juha, kremna špinača, zelenjavno sojin polpet, pire krompir 1,3,7
PON, 30. 5. Prežganka z jajčko, svinjska pečenka, mlinci, zeljna solata s fižolom 1,3
TOR, 31. 5. Ričet, kruh, ajdova »zlevanka« s sadjem 1,3,7

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Accessibility