Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

JUNIJ 2024

DATUM MALICA AL
PON, 3 6. SVETOVNI DAN MLEKA: Orehov žepek, mleko, borovnice 1,7
TOR, 4. 6. Domača limonada, vrtanik, bučni namaz, melona 1,7
SRE, 5. 6. Jagodni čaj, koruzni kruh, kuhana šunka, češnjev paradižnik 1
ČET, 6. 6. Pšenični zdrob, kakav, rozinov kruh, lubenica

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,3,7
PET, 7. 6. Šipkov čaj, kmečki kruh, maslo, med

Dodano iz EU šolske sheme: jagode

1,7
PON, 10. 6. Bela kava, sezamova pletenica, nektarina in jabolko 1,7,11
TOR, 11. 6. Mleko, kruh z manj soli, zeliščni namaz, sveža kumara 1,7
SRE, 12. 6. Čaj, sadni muesli, jabolko

Dodatno iz EU šolske sheme: navadni jogurt

1,7
ČET, 13. 6. Jagodni čaj, kruh s semeni, zaseka, por 1,7
PET, 14. 6. Mlečni riž, sladki posip z oreščki, lubenica 1,7,8
PON, 17. 6. Metin čaj z limono, rženi kruh, ribji namaz, mešano sadje 1,4,7
TOR, 18. 6. Kamilični čaj, rženi  kruh, kuhan pršut, paradižnik, sliva 1
SRE, 19. 6. Mleko, žitna kašica, mini perec sadje 1,3,7
ČET, 20. 6. Sadni čaj, kruh s semeni, sir mozarella, rdeča redkev, kuhano jajce 1,3,7
PET, 21. 6. Napitek, hot dog s kečapom, mešano sadje 1,7
PON, 24. 6. Limonada, zdrav sendvič 1,6

 

DATUM KOSILO AL
PON, 3 6. Kokošja juha z rezanci, svinjski zrezek v naravni omaki, dušen riž, paradižnikova solata 1,3,7
TOR, 4. 6. Bistra juha z ribano kašico, hamburger (predlog učencev 4.b in 8.a.),napitek 1,3,7
SRE, 5. 6. Sladko zelje s krompirjem in mesom, skutni štruklji z drobtinami, mešani kompot 1,3,7
ČET, 6. 6. Brokolijeva juha,  rižota s puranjim mesom in šparglji, kumarična solata 1,7
PET, 7. 6. Prežganka z jajčko, krompirjeva solata, file osliča po dunajsko, rezina limone 1,3,4,7
PON, 10. 6. Špargljeva juha, pečen piščanec, mlinci, zelena solata 1,3,7
TOR, 11. 6. Cvetačna juha, goveji golaž, polenta, kitajsko zelje 1,7
SRE, 12. 6. Bistra juha z zvezdicami, file ribe po tržaško slan krompir, solata iz stročjega fižola 1,4,7
ČET, 13. 6. Bograč, rženi kruh, krapec, napitek 1,3,7
PET, 14. 6. Gobova juha, široki rezanci s skuto ali orehi, sladoled 1,3,7
PON, 17. 6. Milijonska juha, pleskavica, pečen krompirček (predlog 7.a), kečap, paradižnik 1,7
TOR, 18. 6. Mlečna krompirjeva juha, kruh, carski praženec s sadnim prelivom 1,3,7
SRE, 19. 6. Fižolova juha s kroglicami, svinjska pečenka, ajdova kaša, sestavljena solata 1,3,7
ČET, 20. 6. Goveja juha, kuhana govedina, pire krompir, smetanov hren ali  špinačna omaka 1,7
PET, 21. 6. Korenčkova juha, njoki s sirovo omako, zelena solata 1,3,7
PON, 24. 6. Testenine z bolonjsko omako, zelena solata s koruzo lučka 1,3,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_junij 2024

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content