Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

JEDILNIK – DECEMBER 2022

DATUM MALICA AL
ČET, 1. 12. Lipov čaj z limono, rženi kruh, zaseka, por.

Dodatno iz EU šolske sheme: pomaranča

1,7
PET, 2. 12 Bela kava, vrtanik, viki krema, jabolko. 1,7
PON, 5. 12. Peresniki z mesno omako, kisle kumarice, grozdje. 1,7
TOR, 6. 12. Mlečni parkelj, kakav, mandarina.

Dodatno: miklavžev medenjak

1,3,7
SRE, 7. 12. Mlečna prosena kaša z jabolki in cimetom, banana. 1,7
ČET, 8. 12. Šipkov čaj, graham žemljica, mortadela.

Dodatno iz EU šolske sheme: češnjev paradižnik

1
PET, 9. 12. Pletenica z makom, kefir, kaki vanilija. 1,7
PON, 12. 12. Zelenjavna obara z ajdovimi žličniki, pirin kruh, grozdje. 1,3,7
TOR, 13. 12. Jagodni čaj, kruh s semeni, jajčni namaz, korenje.

Dodatno iz EU šolske sheme: melona

1,3,7
SRE, 14. 12. Kakav, kruh s semeni, medeno maslo, naši. 1,7
ČET, 15. 12. Čaj gozdni sadeži, žemljica, hrenovka, gorčica, mandarina. 1,7,10
PET, 16. 12. Mlečni pirin kuskus, kakavov posip, banana. 1,7
PON, 19. 12. Otroški čaj z limono, ajdov kruh, kuhana šunka, kisle kumarice, grozdje. 1
TOR, 20. 12. Osje gnezdo, jabolko

Dodatno iz EU šolske sheme: mleko

1,7
SRE, 21. 12. Šipkov čaj, pirin kruh, tunin namaz, paprika, hruška. 1,4,7
ČET, 22. 12. Mlečni riž z rozinami in medom, mešano sadje. 1,7
PET, 23. 12. POUKA PROST DAN  

 

DATUM KOSILO AL
ČET, 1. 12. Sladko zelje s paradižnikom in hrenovko, mešani kruh, jogurtovo pecivo. 1,3,7
PET, 2. 12 Fižolova juha s školjkicami, palačinke z marmelado, sadna solata s sladko smetano. 1,3,7
PON, 5. 12. Porova juha, svinjski zrezek v drobnjakovi omaki, ajdova kaša z zelenjavo, zelena solata. 1,3,7
TOR, 6. 12. Kostna juha z ribano kašico, rižota s piščančjim mesom in korenjem, paradižnikova solata. 1,3,7
SRE, 7. 12. Boranja, graham žemljica, sadna skuta. 1,3,7
ČET, 8. 12. Bistra juha z rezanci, goveja pleskavica, restan krompir L, ajvar, srbska solata. 1,3,7
PET, 9. 12. Zelenjavna juha, ajdovi špageti s tunino omako, rdeča pesa. 1,3,4,7
PON, 12. 12. Paradižnikova juha z žličniki, perutničke, pečen krompir z zelenjavo, sestavljena solata. 1,3,7
TOR, 13. 12. Ričet, mešani kruh, skutni »retaš«, BIO sok. 1,3,7
SRE, 14. 12. Bistra juha z grahom, puranji dunajski zrezek, rizi bizi, rdeča pesa. 1,3,7
ČET, 15. 12. Goveja juha, puranji zrezek v smetanovi omaki, kus kus, mešana solata. 1,3,7
PET, 16. 12. Gobova juha, file škarpene, kuhan krompir z maslom, zelena solata s koruzo. 1,3,4,7
PON, 19. 12. Minjon juha, čufti v paradižnnikovi omaki, pire krompir L, zelena solata. 1,3,7
TOR, 20. 12. Korenčkova juha, pečene bedrice, mlinci, zeljna solata. 1,3,7
SRE, 21. 12. Paradižnikova juha, goveji trakci stroganof, kruhov cmok, fižolova solata. 1,3,7
ČET, 22. 12. Špinačna juha s kroglicami, špageti carbonara, rdeča pesa. 1,3,7
PET, 23. 12. POUKA PROST DAN  

 

Pregled alergenov in popoldanske malice: Jedilnik_šola_december 2022

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Accessibility