Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

MAREC 2024

DATUM MALICA AL
PON, 4. 3. Bela kava, kruh z manj soli, maslo, BIO marmelada. 1,7
TOR, 5. 3. Medeni napitek, sirova štručka.

Dodatno iz EU šolske sheme: mandarina.

1,7
SRE, 6. 3. Makaronovo meso.

Dodatno iz EU šolske sheme: kislo zelje.

1,7
ČET, 7. 3. Šipkov čaj, koruzni kruh, zeliščni namaz,  paradižnik. 1,3,7
PET, 8. 3. Mlečni koruzni zdrob, posip, banana. 1,7
PON, 11. 3. Mlečni polnozrnati kuskus, posip, pletenička. 1,7
TOR, 12. 3. Kamilični čaj z medom, ovseni kruh, bučni namaz, paprika.

Dodatno iz EU šolske sheme: naši.

1,7
SRE, 13. 3. Čaj gozdni sadeži, kruh s semeni, pašteta brez konzervansov, sveža kumara. 1
ČET, 14. 3. Koruzni kosmiči, mleko, ananas. 1,7
PET, 15. 3. Rženi kruh, maslo, med, hruška.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko Krepko.

1,7
PON, 18. 3. Čaj divja češnja, domači delani kruh, šunka v ovitku, list zelene solate. 1
TOR, 19. 3. Vanilijev navihanček.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO jogurt

1,7
SRE, 20. 3. Mlečni močnik s posipom, kajzerica, hruška. 1,7
ČET, 21. 3. Kruh v jajčki, limonada. 1,3,7
PET, 22. 3. Planinski čaj, kruh s semeni, mozzarela.

Dodatno iz EU šolske sheme: rdeča paprika

1,7
SOB, 23. 3. ČISTILNA AKCIJA  
PON, 25. 3. Mleko, polnozrnata kraljeva štručka s sezamom, melona. 1,7
TOR, 26. 3. Široki rezanci z makom, napitek.

Dodatno iz EU šolske sheme: kivi

1,3
SRE, 27. 3. Mlečni pirin zdrob s kakavovim posipom, jabolko. 1,7
ČET, 28. 3. Jagodni čaj z vanilijo, ajdov kruh, kuhan pršut, paradižnik, sadje. 1
PET, 29. 3. Šipkov čaj, Dobelski kruh, tunin namaz.

Dodatno iz EU šolske sheme: jabolko.

1,4,7

 

DATUM KOSILO AL
PON, 4. 3. Cvetačna juha, rižota s piščančjim mesom in zelenjavo, zelena solata s koruzo. 1,7
TOR, 5. 3. Bistra  juha z zvezdicami, svinjski zrezek v naravni omaki, bulgur, rdeča pesa. 1,3,7
SRE, 6. 3. Ričet z mesom, mešani kruh, rožičevo pecivo. 1,3,7
ČET, 7. 3. Porova juha, pečeni krompirjevi krhlji, piščančji ražnjiči, solata, ajvar 1,3,7
PET, 8. 3. Bučna juha s kroglicami, zeljne krpice, kompot. 1,3,7
PON, 11. 3. Bujta repa  s svinjskim mesom, orehovo pecivo, kruh, napitek. 1,7
TOR, 12. 3. Brokolijeva juha, piščančji zrezek po pariško, testeninska solata. 1,3,7
SRE, 13. 3. Kostna juha z zakuho, telečji trakci v grahovi omaki, bela polenta, mešana solata. 1,3,7
ČET, 14. 3. Porova juha s kruhovimi kockami, puranji zrezek gratiniran s sirom, pražen krompir, zelena solata. 1,3,7
PET, 15. 3. Juha  s stročjim fižolom in žličniki, svaljki z drobtinami, sadni preliv, BIO jabolčni sok. 1,3,7
PON, 18. 3. Bistra juha s kašico, pečene piščančje krače, mlinci, zelena solata z rukolo. 1,3,7
TOR, 19. 3. Segedin zelje, pire krompir, ajdova  »zlejvanka«  s sadjem. 1,3,7
SRE, 20. 3. Korenčkova juha z zakuho, BIO ajdova kaša z mletim mesom, rdeča pesa. 1,7
ČET, 21. 3. Cvetačna juha, goveji golaž, polenta, zelena solata. 1,7
PET, 22. 3. Bistra juha z zvezdicami, pečena riba, blitva s krompirjem, solata. 1,3,4,7
SOB, 23. 3. ČISTILNA AKCIJA  
PON, 25. 3. Paradižnikova juha z ribano kašico, gyros s  pečeno zelenjavo, džuveč riž, sestavljena solata. 1,3,7
TOR, 26. 3. Goveja juha, kuhana govedina, pire krompir, kremna špinača. 1,7
SRE, 27. 3. Cvetačna juha, pica (šunka, sir), zelena solata. 1,7
ČET, 28. 3. Minjon juha, špageti bolognese, parmezan, zeljna solata. 1,3,7
PET, 29. 3. Krompirjev golaž s paradižnikom in korenjem, domače pecivo. 1,3,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_marec 2024

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content