Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

APRIL 2025

DATUM MALICA Alergeni
Torek, 1.4. Sadni müsli, jabolko.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO jogurt

1,7
Sreda, 2.4. Metin čaj, otrobova žemljica, hrenovka, ketchup. 1,7
Četrtek, 3.4. Mlečni riž z medom in rozinami, mini perec, jagode. 1,7
Petek, 4.4. Čaj divja češnja, domači rženi kruh, jajčni namaz, grozdje.

Dodatno iz EU šolske sheme: paprika

1,3,7
Pon, 7.4. Ječmenova kava, orehov rogljiček, jabolko. 1,7
Torek, 8.4. Sadni čaj, ovseni kruh, ribji namaz, češnjev paradižnik.

Dodatno iz EU šolske sheme: kivi

1,3,7
Sreda, 9.4. Ješprenova enolončnica, mešani kruh, hruška. 1,3,7
Četrtek, 10.4. Planinski čaj z medom, kruh s semeni, sir trapist, kuhano jajce, paprika. 1,7
Petek, 11.4. Mlečni močnik, kakavov posip, banana. 1,3,7
Pon, 14.4. Sadni kefirko, makova pletenka.

Dodatno iz EU šolske sheme: naši

1,7
Torek, 15.4. Zeliščni čaj, kruh s pšeničnimi otrobi, kuhana šunka, kisle kumare. 1
Sreda, 16.4. Mlečna prosena kaša, kakavov posip, grozdje. 1
Četrtek, 17.4. Domači vanilijev puding, mini perec, banana. 1,7
Petek, 18.4. Čaj gozdni sadeži, rženo pšenični kruh, medeno maslo.

Dodatno iz EU šolske sheme: jabolko

1,7
Pon, 21.4. VELIKONOČNI PONEDELJEK  
Torek, 22.4. Mlečna juha s krompirjem, BIO jabolčni sok. 1,7
Sreda, 23.4. Jagodni čaj, ajdov kruh, tunin namaz, korenje.

Dodatno iz EU šolske sheme: melona

1,4,7
Četrtek, 24.4. Zeliščni čaj, kajzarica, kuhana šunka, jedilna kumara. 1,7
Petek, 25.4. Koruzni kruh, maslo, BIO marmelada, grozdje.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,7

 

DATUM KOSILO Alergeni
Torek, 1.4. Goveja juha z ribano kašico, puranji paprikaš, pirini široki rezanci, zelje v solati. 1,3,7
Sreda, 2.4. Bučkina juha, piščančja pleskavica, rizi-bizi, gorčica, zelena solata s korenčkom. 1,3,7,10
Četrtek, 3.4. Jota, polbeli kruh, krapec, BIO grozdni sok. 1,3,7
Petek, 4.4. Cvetačna juha, ribji file z drobtinami in sezamom, krompirjeva solata s porom. 1,3,4,7
Pon, 7.4. Kokošja juha z zakuho, pečene perutničke, pražen krompir, sestavljena solata. 1,3,7
Torek, 8.4. Zelenjavna juha s kruhovimi kockami, svinjski zrezek v čebulni omaki, zdrobovi svaljki, kitajsko zelje. 1,3,7
Sreda, 9.4. Špargljeva juha, rižota s puranjim mesom in zelenjavo, zelena solata s čičeriko. 1,7
Četrtek, 10.4. Kostna juha z ribano kašico, goveji golaž, koruzna polenta, sestavljena solata 1,3,7
Petek, 11.4. Zelenjavna enolončnica, skutni štruklji s sadnim prelivom, mešani kompot. 1,3,7
Pon, 14.4. Golaževa juha, graham žemljica, domače jabolčno pecivo, BIO sok. 1,3,7
Torek, 15.4. Korenčkova juha, puranji zrezek na žaru, džuveč riž, ajvar, rdeča pesa. 1,7
Sreda, 16.4. Bistra juha z zvezdicami, čufti, pire krompir, sadna solata s smetano. 1,3,7
Četrtek, 17.4. Prežganka  z jajčko, piščančja stegna v gorčični omaki, zelenjavni polpet, mešana solata. 1,3,7
Petek, 18.4. Cvetačna kremna juha, file brancina na žaru, kuhan krompir z baby korenčkom, zelena solata. 1,4,7
Pon, 21.4. VELIKONOČNI PONEDELJEK  
Torek, 22.4. Kostna juha, teletina v zelenjavni omaki, njoki iz ržene moke, zelena solata. 1,3,7
Sreda, 23.4. Zelenjavna juha, pečene piščančje krače, mlinci, zelena in fižolova solata. 1,3,7
Četrtek, 24.4. Brokolijeva juha s kruhovimi kockami, makaronovo meso, rdeča pesa. 1,3,7
Petek, 25.4. Porova juha, kremna špinača, pire krompir, kuhano jajce, BIO sok. 1,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_april 2025

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content