Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

JANUAR 2025

DATUM MALICA Alergeni
Pon, 6.1. Čaj, ajdov kruh, mozzarela, kuhano jajce, paradižnik. 1,3,7
Torek, 7.1. Mlečni močnik s sladkim posipom, mešano sadje. 1,7
Sreda, 8.1. Šmarnogorski čaj z limono, mešani kruh, mesno-zelenjavni namaz, banana.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO korenje

1,3,7
Četrtek, 9.1. Šipkov čaj, rženi kruh, piščančja prsa, kisle kumarice. 1
Petek, 10.1. Koruzni kosmiči, melona.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,7
Pon, 13.1. Bela kava, vrtanik, viki krema, jabolko. 1,7
Torek, 14.1. Jagodni čaj, kruh s semeni, ribji namaz, paprika.

Dodatno iz EU šolske sheme: hruška

1,4,7
Sreda, 15.1. Pasulj, polnozrnata žemljica, BO sirup. 1,9
Četrtek, 16.1. Planinski čaj, koruzni kruh, kuhana šunka, kisana paprika.

Dodatno iz EU šolske sheme: grozdje

1
Petek, 17.1. Mlečna prosena kaša s kakavom, melona. 1
Pon, 20.1. Metin čaj, kruh iz kmečke peči, junior pašteta, kisle kumare.

Dodatno iz EU šolske sheme: kaki

1,7
Torek, 21.1. Domače karamelno mleko, pletenica, sadna solata. 1,7
Sreda, 22.1. Ragu juha, mešani kruh, napitek, jabolko. 1,9
Četrtek, 23.1. Kakav, pirin kruh, maslo, BIO marmelada.

Dodatno iz EU šolske sheme: grozdje

1,7
Petek, 24.1. Planinski čaj, vrtanik, čičerikin namaz, por, melona 1,7
Pon, 27.1. Čaj gozdni sadeži, kruh s semeni, kuhana šunka, paradižnik.

Dodatno iz EU šolske sheme: kivi

1
Torek, 28.1. Sirova štručka, jabolko.

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO kefir

1,7
Sreda, 29.1. Mlečna krompirjeva juha s hrenovko, kruh, napitek. 1,3
Četrtek, 30.1. Lipov čaj z medom in limono, ajdov kruh, medeno maslo, mandarina.  
Petek, 31.1. Mlečni koruzni zdrob, kakavov posip, banana.  

 

DATUM KOSILO Alergeni
Pon, 6.1. Bistra juha z zvezdicami, štefani pečenka, pire krompir, bučna prikuha, mešana solata. 1,3,7
Torek, 7.1. Cvetačna juha, svinjski zrezek v zelenjavni omaki, koruzni svaljki, zelena solata s koruzo. 1,3,7
Sreda, 8.1. Kokošja juha z ribano kašico, piščančje krače, mlinci, rdeča pesa. 1,3,7
Četrtek, 9.1. Telečja obara z zelenjavo in žličniki, carski praženec, jabolčni kompot. 1,3,7
Petek, 10.1. Zelenjavna juha, krompirjevi svaljki z drobtinami, sadna solata s sladko smetano. 1,3,7
Pon, 13.1. Špinačna juha s kroglicami, oženjena kaša s piščančjim mesom, zeljna solata. 1,7
Torek, 14.1. Bujta repa, prosene krvavice, mešani kruh, napitek. 1
Sreda, 15.1. Brokolijeva juha, piščančji ražnjiči, rizi bizi, gorčica, mešana solata. 1,10
Četrtek, 16.1. Kostna juha z zdrobovimi žličniki, puranji paprikaš, kruhova rezina, mešana solata. 1,3,7
Petek, 17.1. Cvetačna juha, file ostriža, kuhan krompir, baby korenček, sestavljena solata. 1,4,7
Pon, 20.1. Brokolijeva juha, ajdova kaša s puranjimi koščki in zelenjavo, motovilec s korenčkom. 1,7
Torek, 21.1. Goveja juha z rezanci, goveji golaž, polenta, zelena solata. 1,3
Sreda, 22.1. Piščančja juha, gobova rižota, sestavljena solata. 1,7
Četrtek, 23.1. Segedin, praženi krompir, kruh, banana. 1
Petek, 24.1. Paradižnikova juha z ribano kašico, široki rezanci s skuto in rozinami, kompot. 1,3,7
Pon, 27.1. Porova juha, polnozrnati špageti, bolonjska omaka, parmezan, rdeča pesa. 1,3,7
Torek, 28.1. Kremna česnova juha, file škarbene v zdobovi skorjici, kitajsko zelje s krompirjem. 1,3,4,7
Sreda, 29.1. Piščančja obara z zelenjavo in žličniki, skutni štruklji, domači kompot. 1,3,7
Četrtek, 30.1. Prežganka z jajčko, gratiniran piščančji zrezek na žaru, prosena kaša s papriko in korenčkom, zelena solata. 1,3
Petek, 31.1. Česnova juha s kruhovimi kockami, kremna špinača, pire krompir, zelenjavni polpetki. 1,3,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_januar 2025

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content