Šolska prehrana – obvestilo za starša
Dragi učenci, spoštovani starši!
Upamo, da ste lepo preživeli počitnice, doživeli veliko nepozabnih trenutkov in si nabrali ogromno energije za novo šolsko leto.
Ker v kolektivu OŠ Črenšovci želimo, da prehranjevanje vaših mladih nadobudnežev poteka v prijetnem, čistem in kulturnem okolju, prilagamo nekaj informacij in napotkov za nemoteno delovanje šolske kuhinje.
Pri načrtovanju šolske prehrane v OŠ Črenšovci, upoštevamo prehranske normative in priporočila za zdravo prehrano otrok v skladu s Smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah, Zakona o šolski prehrani in pravilih šolske prehrane, ki so bile sprejete s strani Sveta zavoda OŠ Franceta Prešerna Črenšovci.
Prehrambeni obroki, ki jih ponuja šolska kuhinja:
MALICA | 1. – 5. razred
6. – 9. razred |
8.45 – 9. 05
9.50 – 10.10 |
KOSILO | 1. – 9. razred | 12.35 – 13.00 |
POPOLDANSKA MALICA | 1. – 9. razred | 14.10 |
Tedenski jedilniki z alergeni so nameščeni na oglasni deski v jedilnici ter na šolski spletni strani.
Dietna prehrana
Pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, katerih starši prinesejo zdravniško potrdilo otrokovega pediatra z navedbo dietne prehrane ali priporočila zdravnika specialista.
O obliki diete se starši dogovarjajo z organizatorico prehrane oz. s šolskim kuharjem.
Stroški prehrane
Stroške prehrane je treba poravnati do roka, ki je označen na položnici. Starše, ki bi imeli s plačevanjem šolske prehrane težave, prosimo, da se pravočasno pogovorijo s svetovalno delavko. Cena šolske prehrane na dan 1. 9. 2019:
- malica za učence: 0,80 €;
- malica za zaposlene: 1,66 €;
- kosilo za učence: 2,50 €;
- kosilo za zaposlene: 4,30 €;
- kosila za zunanje naročnike: 5,25 €.
Tudi v letošnjem šolskem letu nadaljujemo s sodelovanjem na projektu »ŠOLSKA SHEMA«, v okviru katere razdeljujemo sadje, zelenjavo in mleko. Namen projekta je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja, zelenjave ter mleka in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih, ki povečuje tveganje za razne bolezni.
Kot novost v tem šolskem letu, uvajamo možnost izbire dveh različnih solat v solatnem bifeju. Cilj je zmanjšanje količine zavržene hrane, predvsem zelenjave. Ker gre zgolj za poskusno prakso, bo solatni bife na voljo enkrat na teden.
Še nekaj pomembnih informacij:
- Za lažjo organizacijo prehrane, prosimo za sprotno odjavo malic na telefonsko številko tajništva (02-57 35 800). Za odjavo malice lahko pokličete vsak delovni dan do 8.30.
- Uradne ure tajništva za učence: 7.00 – 8.00 in 11.00 – 13.00.
- Dvig položnice za ne subvencionirane bone je mogoč od 1. do 10. v tekočem mesecu.
- Dvig ne subvencioniranih bonov pa je mogoč vsak delovni dan.
- Subvencionirani boni niso prenosljivi (izmenjava bonov med učenci).
- Bone za kosilo je potrebno OBVEZNO oddati informatorju do 9.00. V primeru, da učenec bona ne bo oddal, ni vštet v količino (število) kosil. V skrajnem primeru si učenec lahko bon izposodi v tajništvu, vendar ga je primoran naslednji dan vrniti.
KULTURA PREHRANJEVANJA
Za vsak organiziran obrok je potrebno zagotoviti ustrezen čas, da otroci in mladostniki ne hitijo pri jedi, in okolje, ki spodbuja pozitiven odnos do prehranjevanja (umirjeno in prijetno vzdušje, estetsko urejen prostor in postrežba, ustrezen način postrežbe ipd.).
Pravila vedenja v jedilnici v času malice in kosila
- Učitelji, ki imajo pouk pred malico, v kolonah pospremijo učence v jedilnico in jih predajo dežurnim učiteljem.
- Malico imajo učenci pripravljeno na mizah.
- Vsak učenec si vzame en papirnat prtiček in ga razgrne na mizo.
- Jejmo kulturno, s polnimi usti ne govorimo.
- Vsak učenec za seboj pospravi ostanke hrane, embalaže in pribor (PAZIMO NA LOČEVANJE ODPADKOV).
- Dežurni učenci odnesejo pladnje na odlagalno mizo in sortirajo ostanke hrane. Z vlažno krpo pobrišejo mize ter poravnajo stole in namizne prte.
- Naloge dežurnih učencev opravljajo razredni reditelji, ki jih po dogovoru določijo razredniki.
- Dežurni učitelji skrbijo za red in kulturno uživanje hrane, nadzorujejo sortiranje ostankov ter čiščenje miz.
Umivanje rok
Z rokami se pogosto prenašajo številne nalezljive bolezni. Zato je pomembno, da si otroci (in zaposleni) temeljito umivajo roke pred jedjo, takoj po uporabi sanitarij in po vsakem (umazanem) delu. Za sušenje rok so na voljo papirnate brisače za enkratno uporabo. Umivalniki za umivanje rok so ustrezno opremljeni (papirnate brisače in tekoče milo v dozatorjih) in nameščeni v višini, prilagojeni starostni skupini otrok. Za umivanje rok je zagotovljena hladna in topla pitna voda. Nad umivalnikom za umivanje rok so nameščena navodila o pravilni higieni rok.
Org. prehrane in zdravstveno higienskega režima
Sara Fekonja