OKTOBER 2025
DATUM | MALICA | Alergeni |
Sreda, 1.10. | Sadni čaj, kruh s semeni, korenčkov namaz, kumara, lubenica. | 1,7 |
Četrtek, 2.10. | Bezgov čaj z medom in limono, ajdov kruh, kisla smetana, BIO marmelada
Dodatno iz EU šolske sheme: grozdje |
1,7 |
Petek, 3.10. | Kakav, vrtanik z rozinami.
Dodatno iz EU šolske sheme: slive |
1,7 |
Pon, 6.10. | Karamelno mleko, koruzna polenta, hruška. | 1,7 |
Torek, 7.10. | Zeliščni čaj, ajdov kruh z orehi, mesni namaz, sadje.
Dodatno iz EU šolske sheme: paradižnik |
1,7 |
Sreda, 8.10. | Makova pletenica, banana.
Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko |
1,7 |
Četrtek, 9.10. | Češnjev čaj, graham kruh, čičerikin namaz, korenčkove palčke.
TEDEN OTROKA: MUFFIN |
1,7 |
Petek, 10.10. | Mlečni pirin zdrob, lešniki in cimet, nektarina. | 1,7 |
Pon, 13.10. | Bela ječmenova kava, polnozrnati kruh, ribji namaz, paprika. | 1,4,7 |
Torek, 14.10. | Kruh z manj soli, kuhan pršut, paprika, sadni čaj.
Dodatno iz EU šolske sheme: jabolko |
1 |
Sreda, 15.10. | Metin čaj, rženi kruh, jajčni namaz, por, nektarina. | 1,7 |
Četrtek, 16.10. | Mineštra z makarončki, limonada. | 1,3,7 |
Petek, 17.10. | Sadni kefir, ovsena štručka, hruška. | 1,3,7 |
Pon, 20.10. | Testenine s skuto, BIO sok.
Dodatno iz EU šolske sheme: slive |
1,3,7 |
Torek, 21.10. | Bela kava, maslena špirala, lubenica. | 1,7 |
Sreda, 22.10. | Lipov čaj, polbeli kruh, liptovski namaz, kisle kumare, melona. | 1,7 |
Četrtek, 23.10. | Mlečni močnik s kakavom, mini perec, mešano sadje. | 1,3,7 |
Petek, 24.10. | Sadni čaj, rženi kruh, bučni namaz, paprika, banana. | 1,7 |
DATUM | KOSILO | Alergeni |
Sreda, 1.10. | Bistra juha z rezanci, ajdova kaša s svinjskim mesom in zelenjavo, zeljna solata s čičeriko. | 1,3,7,9 |
Četrtek, 2.10. | Fižolova juha, široki rezanci, puranji paprikaš, zelena solata. | 1,3,7 |
Petek, 3.10. | Cvetačna juha, pečen file ribe, rizi bizi, paradižnikova solata. | 1,3,4,7 |
Pon, 6.10. | Ohrovtova enolončnica z mesom, ovseni kruh, skutni narastek s sadjem, voda. | 1,3,7,9 |
Torek, 17.10. | Korenčkova juha z zdrobom, telečja pečenka, restan krompir, paradižnikova solata. | 1,7 |
Sreda, 8.10. | Goveja juha z zvezdicami, govedina v zelenjavni omaki, polnozrnate kruhove rezine, mešana solata. | 1,3,7 |
Četrtek, 9.10. | Zelenjavna juha, pečen piščanec, dodoli z zabelo, mešana solata. | 1,3,7 |
Petek, 10.10. | Špinačna juha, sirovi tortelini v smetanovi omaki, mešana solata. | 1,3,7 |
Pon, 13.10. | Zelenjavna juha, špageti carbonara, parmezan, solata iz kitajskega zelja s koruzo. | 1,3,7 |
Torek, 14.10. | Goveja juha z rezanci, losos, pire krompir, špinača, naravni sok. | 1,3,4,7 |
Sreda, 15.10. | Brokolijeva juha, puranji zrezek na žaru, džuveč riž, sestavljena solata. | 1,3,7 |
Četrtek, 16.10. | Juha iz muškatne buče, goveji trakci v naravni omaki, kroketi, mešana solata. | 1,7 |
Petek, 17.10. | Enolončnica z lečo in zelenjavo, svaljki z drobtinami in sadno omako, domači BIO sok. | 1,3,7 |
Pon, 20.10. | Kokošja juha z zakuho, piščančji zrezek v bučkini omaki, dolgozrnati riž, zelena solata. | 1,3,7 |
Torek, 21.10. | Bučkina juha s kroglicami, puranji hrustljavčki, dušen bulgur z zelenjavo, mešana solata. | 1,3,7 |
Sreda, 22.10. | Kislo zelje, hrenovka, ajdovi žganci z zabelo, domače pecivo. | 1,3,7 |
Četrtek, 23.10. | Porova juha, čufti v paradižnikovi omaki, pire krompir, mešana solata. | 1,7 |
Petek, 24.10. | Fižolova juha z makarončki, carski praženec, hruškov kompot. | 1,3,7 |
Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_oktober 2025
Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.
Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.
S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.
S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.
Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).
V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.
Jedilnik z alergeni, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.
DOBER TEK!
Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.
Spoštovani,
obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.
1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:
(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );
(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );
(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;
(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
2. raki in proizvodi iz njih;
3. jajca in proizvodi iz njih;
4. ribe in proizvodi iz njih, razen:
(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;
(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;
5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:
(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );
(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;
(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;
(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;
7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:
(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
(b) laktitola;
8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
9. listna zelena in proizvodi iz nje;
10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
13. volčji bob in proizvodi iz njega;
14. mehkužci in proizvodi iz njih.