Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Jedilnik v šoli

 

MAJ 2024

DATUM MALICA AL
PON, 6. 5. Šipkov čaj, ajdov kruh, maslo, med, sadje 1,7
TOR, 7. 5. Domača limonada, tunin namaz, črni kruh, kisle kumare 1,4,7
SRE, 8. 5. Mleko, kakav, pisana pletenica

Dodatno iz EU šolske sheme:  ananas

1,7
ČET, 9. 5. Lipov čaj, kruh Gustav, pašteta, redkvice, kivi 1,7
PET, 10. 5. Mlečni *pšenični zdrob, posip, banana. 1,7
PON, 13. 5. Kamilični čaj, ovseni kruh, zaseka, por, jabolko 1
TOR, 14. 5. Mlečni močnik z orehovim ali lešnikovim posipom, mešano sadje 1,3,7
SRE, 15. 5. Mleko, koruzni kruh, *čokoladni namaz, melona

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,7,8
ČET, 16. 5. Otroški čaj, Dobelski kruh, piščančja prsa, rezina paprike 1
PET, 17. 5. Mleko, mlečni kruh z rozinami, banana 1,7
PON, 20. 5. Mlečni pirin kuskus s čokoladnim posipom, borovnice 1,7
TOR, 21. 5. Planinski čaj, rženi kruh, pisani namaz, paradižnik, melona 1,7
SRE, 22. 5. Makaronovo meso, kisana paprika, limonada 1,3
ČET, 23. 5. Čaj gozdni sadeži, kruh s semeni, sirni namaz z svežimi zelišči, paradižnik

Dodatno iz EU šolske sheme: jagode

1,7
PET, 24. 5. Kakav, sirovka, mešano sadje 1,7
PON, 27. 5. Medeni napitek, skutna blazinica

Dodatno iz EU šolske sheme: jagode

1,3,7
TOR, 28. 5. Planinski čaj z limono, pirin kruh, skuše v namazu, paprika, melona 1,4,7
SRE, 29. 5. Mlečni riž z jabolki in rozinami, žemljica 1,3,7
ČET, 30. 5. Hot dog, jagodni čaj

Dodatno iz EU šolske sheme: naši

1,7
PET, 31. 5. Bebe čaj, koruzni kruh, kisla smetana, marmelada, jabolko

Dodatno iz EU šolske sheme: BIO mleko

1,7

 

DATUM KOSILO AL
PON, 6. 5. Cvetačna juha, goveji koščki v gorčični omaki, kuskus, paradižnikova solata 1,10
TOR, 7. 5. Špargljeva juha, rizibizi, ocvrte piščančje krače, sestavljena solata 1,3,7
SRE, 8. 5.   Zelenjavna mineštra, palačinke z manj sladko marmelado, (PREDLOG UČENCEV 1.B.) kompot 1,3,7
ČET, 9. 5. Minjon juha, testenine s paradižnikovo mesno omako, parmezan, zelena solata z motovilcem 1,3,7
PET, 10. 5. Bistra juha z rezanci, gratiniran morski okun, zeljna solata s krompirjem 1,3,7
PON, 13. 5. Fižolova juha, goveji stroganov, polnozrnate testenine, zelena solata z rukolo 1,7
TOR, 14. 5. Korenčkova juha s kroglicami, svinjska pečenka, dušena *ajdova kaša, zelje v solati 1,7
SRE, 15. 5. Špinačna juha, puranji zrezek v naravni omaki, *bulgur, fižolova solata 1,7
ČET, 16. 5. Bistra juha, domači polpetki iz mletega mesa, pire krompir, ajvar, kumare v solati 1,3,7
PET, 17. 5. Pašta fižol z makarončki in zelenjavo, žemljica, sladoled s smetano 1,3,7
PON, 20. 5. Česnova juha, rižota s šparglji in piščančjimi koščki, kumarično paradižnikova solata 7
TOR, 21. 5. Kostna  juha s kašico, *svinjski zrezek v zelenjavni omaki, kruhova rulada, zeljna solata 1,3,7
SRE, 22. 5. Kremna grahova juha s kruhovimi kockami, kaneloni s šunko in sirom, testeninska solata z jogurtovim prelivom 1,3,7
ČET, 23. 5. Juha z zvezdicami, puranji frikase, vodni žličniki, zelena solata s koruzo 1,3,7
PET, 24. 5. Gobova juha, file ribe in zelenjava na žaru, slan krompir s peteršiljem, sestavljena solata 1,4,7
PON, 27. 5. Bistra juha z abecedo, *BIO oženjena kaša s puranjimi koščki in zelenjavo, zelena solata 1,3
TOR, 28. 5. Ohrovtova enolončnica z mesom, domači rženi kruh, biskvit s sadjem 1,3,7
SRE, 29. 5. Brokolijeva juha, piščančji gyros, pečeni krompir, rdeča pesa 1,7
ČET, 30. 5. Porova juha, špageti bolognese, parmezan, zelena solata s korenčkom 1,3,7
PET, 31. 5. Zelenjavno kremna juha z jušnimi kroglicami, rženi njoki v drobtinah s sadno omako, lučka 1,3,7

 

Pregled alergenov, brezmesnega kosila, BIO predelanih živil in popoldanske malice: Jedilnik_ŠOLA_maj 2024

 

Z zeleno barvo je označeno brezmesno kosilo.

Z rdečo barvo so označene jedi iz BIO pridelanih živil.

S črko L, so označene jedi lokalne pridelave.                                      

S kratico ŠSH so označena živila iz šolske sheme.

Vsak dan je učencem na voljo voda in sadje, ob sredah še sadje ali mleko iz šolske sheme (ŠS).

V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika.


Jedilnik z alergeni
, v skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014), se nahaja na oglasni deski v šolski jedilnici.

DOBER TEK!

Vsak dan na voljo sadje in voda, ob sredah dodatno sadje iz sheme šolskega sadja (SŠSZ). V primeru, da ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridružujemo pravico do spremembe jedilnika. Živila označena z * so ekološke pridelave.

 

 

Spoštovani,

obveščamo vas, da se s 13. decembrom 2014 prične uporabljati Uredba (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij potrošnikom. Navedena uredba v 44. členu določa, da so podatki o alergenih, kadar so ti prisotni v končnem proizvodu, obvezni tudi za nepredpakirana živila ponujena za prodajo končnemu potrošniku. Seznam sestavin ali proizvodov, ki povzročajo alergije ali preobčutljivosti (t.i. alergeni) so navedeni v Prilogi II Uredbe 1169/c2004.

 

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo ( 1 );

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice ( 1 );

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

2. raki in proizvodi iz njih;

3. jajca in proizvodi iz njih;

4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;

6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob ( 1 );

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferolsukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

7. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

8. oreški, in sicer mandlji (Amygdaluscommunis L.), lešniki (Corylusavellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardiumoccidentale), ameriški orehi (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletiaexcelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamiaternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

9. listna zelena in proizvodi iz nje;

10. gorčično seme in proizvodi iz njega;

11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO 2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;

13. volčji bob in proizvodi iz njega;

14. mehkužci in proizvodi iz njih.

Skip to content