Sestavine za 4 osebe:
200 g ajdove kaše
100 g krompirja
500 g svežih jurčkov
1 srednje velika čebula
5 žlic sladke smetane za kuho
3 stroki česna
50 g masla
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
6 vejic peteršilja
4 vejice timijana
Priprava:
- V kozico stresemo ajdovo kašo in jo v slani vodi kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Ko nabrekne, jo odcedimo. Operemo in sesekljamo peteršilj in timijan. Gobe očistimo, operemo in osušimo s papirnato brisačo. Zrežemo jih na 5 mm debele lističe. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo.
- Pristavimo večjo ponev, na kateri razpustimo maslo. S kuhalnico razporedimo maslo, nato stresemo v ponev čebulo, jo solimo in pražimo, dokler se ne zmehča in razpade. Dodamo gobe in jih prepražimo toliko, da porjavijo, dodamo krompir šele nato dodamo česen in timijan. Vse skupaj mešamo, medtem gobe že spustijo svoj sok.
- Dodamo sladko smetano, pomešamo in dodamo ajdovo kašo. Po okusu solimo in popramo. Ponovno mešamo, da razporedimo sestavine, kuhamo še dobrih 5 minut. Stresemo na krožnike, posujemo s peteršiljem in po želji dekoriramo z listi solate ali rezinami paradižnika.
- Okusni jurčki v tradicionalni slovenski ajdovi kaši so prijetna sprememba na dnevnem jedilniku, zlasti jeseni, ko so slovenski gozdovi polni teh gob. Namesto vrečke testenin ali riža kupite vrečko ajde. Zdrav obrok, primeren tudi za vegetarijance.