Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Naravoslovni dan – Radenci (8. razred)

Naravoslovni dan smo izvedli 19. 11. 2014 na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih.

Prvi del, kjer so se nam predstavili dijaki smeri turizem, smo opravili v dijaškem domu v Radencih. Najprej nam je učiteljica praktičnega in teoretičnega pouka turizma predstavila nekaj zanimivih informacij (kako uspešni so njihovi dijaki, v katere projekte so bili in so vključeni …), nato pa so se nam predstavili še dijaki s smeri turizma, poudarek je bil predvsem na izletih, ki jih opravljajo v času 4-letnega šolanja. Na koncu so nam predstavili tudi zanimive utrinke (slike) z izleta na Dunaju, trije dijaki pa so nam zapeli pesem na temo martinovanja. Sodelovali smo tudi v dveh kvizih, ki so jih za nas pripravili dijaki, tema je bila poznavanje evropskih mest in držav.

Drugi del je potekal na srednji šoli, kjer sta nas sprejeli učiteljici kuharstva in strežbe. Razdelili smo se v dve skupini, ena skupina je spoznavala osnove strežbe, druga pa se je podala v svet kuharstva; nato smo se zamenjali.

Bivša učenka naše šole Maruša nam je pripravila slavnostni pogrinjek, učiteljica pa nam je razložila, kdaj in kako ga uporabljamo. Še pred tem smo si ogledali kratko predstavitve šole. Nato smo se pod vodstvom Maruše in učiteljice lotili zlaganja prtičkov na različne načine (za različne priložnosti).

Druga skupina je pripravila dve različni jedi, seveda ob pomoči dijakov. Pripravljali smo mesno vokašo z zelenjavo in polnozrnate vaflje v čokoladni peni. Potem ko smo jedi pripravili, smo jih ustrezno servirali in na koncu tudi pojedli.

Zadnji del naravoslovnega dneva je bil namenjen ogledu hotela Izvir, do katerega nas je iz šole skozi park vodila dijakinja. Tam nas je počakala animatorka, ki je vodila kratek ogled in predstavitev hotela. Omeniti moram, da smo imeli priložnost poskusiti tudi njihovo zdravilno mineralno vodo, ki ima povsem drugačen okus kot mineralna voda, ki jo kupimo v trgovini. Vsebuje veliko elementa železa, zato ji daje poseben okus.

Okrog pol enih popoldne smo se vrnili s poučnega in zabavnega naravoslovnega dne, kjer smo spoznali različne poklice, ki bodo za nas še posebej aktualni pri poklicnih odločitvah naslednje šolsko leto.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content