Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

20. november je svetovni dan otroka

Albanski pregovor pravi: Otroci so človeška krila.

Letos mineva 25 let, odkar so Združeni narodi leta 1989 s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in obenem zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito.

20. novembra praznujemo SVETOVNI DAN OTROKA.

Leta 1989 je postala Konvencija o otrokovih pravicah prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok. Kot zavezujoča pogodba mednarodnega prava uzakonja načela, za katera so se članice Združenih narodov strinjale, da so univerzalna – za vse otroke, v vseh državah in kulturah, ob vseh časih in brez izjem. Z ratifikacijo konvencije (Slovenija 1991) so se vse države, z izjemo ZDA in Somalije, zavezale, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter sprejemale in izvajale politike, ki bodo vedno upoštevale največjo korist otrok.

Od tedaj je bil dosežen izjemen napredek na področju spodbujanja otrokovih pravic – smrtnost otrok, mlajših od pet let, se je skoraj prepolovila, več otrok je vključenih v izobraževanje in ima dostop do pitne vode.

Toda kljub doseženemu napredku, so vsakodnevno kršene pravice milijonov otrok. 20 odstotkov najrevnejših otrok na svetu ima dvakrat večjo verjetnost, da umrejo pred dopolnjenim petim letom, kot 20 odstotkov otrok iz najbogatejših držav. Eden od štirih otrok v državah v razvoj je prisiljen delati za preživetje in na milijone otrok je žrtev diskriminacije, telesnega in spolnega nasilja, zlorab in zapostavljanja.

UNICEF je organizacija v okviru Združenih narodov, ki je posvečena izključno otrokom in skrbi za njihovo preživetje, zaščito in razvoj. Tokratno UNICEF-ovo poročilo o položaju otrok z naslovom Predstavljajte si drugačen svet: Inovacije za vsakega otroka poziva vlade, razvojne strokovnjake, podjetja, aktiviste in skupnosti, da sodelujejo pri ustvarjanju inovativnih rešitev za odpravo največjih težav, s katerimi se soočajo otroci po vsem svetu. Hkrati poziva k iznajdbi novih načinov, da bi najboljše lokalne inovacije lahko čim bolj razširjeno uporabljali po vsem svetu. (Povzeto po: www.unicef.si)

 

Pridružimo se mišljenju, ozaveščanju ter iskanju rešitev za boljšo in lepšo prihodnost vseh otrok sveta!

 

Ob svetovnem dnevu otrok naj v naših srcih odzvanja naslednja Pavčkova pesem:

SREČNI OTROCI

Srečni otroci žive
med resničnostjo in fantazijo
in po neskončni sinjini hite
za neizpolnjeno čarovnijo.

Njihov korak je majhen, a čvrst.
Mika skrivnost jih in dalja.
A kadar je treba, iztegnejo prst
na golega kralja.

Čez dan se zemlja vrti
okrog njih kakor krog sonca
in srečo mednje deli
kakšna prijazna pikapolonca.

Zvečer so trudni in brez besed
padajo staršem v naročje
in gledajo božji svet
kot modreci; po otročje.

Pripravila: N. Litrop

Vsa polja so obvezna.

Skip to content