Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Naravoslovni dan 6. Razreda – Zdravniški pregled in ogled tropskega vrta

V torek, 4. 11. 2014, smo se učenci 6. razreda že precej zgodaj zjutraj odpravili na prvi naravoslovni dan, ki je bil razdeljen na dva dela. Prvi del je bil namenjen opravljanju zdravniškega pregleda pri dr. Fodorju v Lendavi. Zdravniški pregled je bil uspešno opravljen, pohvaljeni smo bili kot zdravi šestošolci in si tako zasluženo privoščili malico.

Sledil je drugi del naravoslovnega dne. Iz Lendave smo se odpravili proti Dobrovniku na strokovni ogled tropskega vrta Ocean Orhids. Ogled je vodila njihova strokovna delavka, ki nam je najprej predstavila nekaj splošnih podatkov o tropskem vrtu, nekaj posebnosti o rastlinjaku, v katerem uspevajo tropske rastline (regulacija sončne svetlobe, zračne vlage, ogrevanje prostorov z geotermalno vodo), ter seveda potek gojenja orhidej, ki jih dandanes najdemo skoraj v vsaki hiši. Gojenje poteka v treh delih. Potaknjence, ki jih kupijo, najprej gojijo v prostoru, kjer je temperatura okrog 30°C in zračna vlaga 80 %, tam so rastlinice pol leta. Nato jih prestavijo v naslednji prostor s temperaturo 18°C in zračno vlago 80 %, v tem delu so rastlinice približno 4 mesce. V zadnjem delu, kjer je temperatura okrog 24°C in zračna vlaga 60 %, rastlinice prvič zacvetijo in v tem delu ostanejo 6 mesecev, nato so pripravljene za prodajo.

Splošni predstavitvi je sledil ogled tropskega vrta, kjer smo videli veliko različnih vrst tropskih rastlin in o njih spoznali še kakšne zanimivosti. Videli in spoznali smo npr. kakavovec, bananovec, ananas, mango, liči, bambus, vanilija, sramežljivka, mesojedka …

Po zaključku ogleda smo strnili bistvena spoznanja in izpolnili pripravljene delovne liste ter se počasi vrnili proti domu.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content