Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

15. mednarodna konferenca na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci

 

OŠ Franceta Prešerna v Črenšovcih je v petek in soboto, 19. in 20. aprila 2024, organizirala 15. mednarodno strokovno konferenco pod naslovom »Avtonomija šole pri razvijanju trajnostnega odnosa do narave in (so)ljudi.«

Trajnostno sobivanje je pogoj za preživetje sedanje in prihajajočih generacij, vzgoja in izobraževanje pa imata ključno vlogo pri usposabljanju mladih generacij za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja in ustvarjanje boljšega sveta prihodnosti. O tem je Zato je okrog 100 udeležencev konference iskalo inovativne pedagoške pristope za udejanjanje ciljev trajnostnega razvoja.

Po nagovoru ravnatelja, mag. Stanka Čerpnjaka, županje občine Črenšovci, Vere Markoja, in predstojnice ZRSŠ OE Murska Sobota, Darje Farič Klemenčič, so plenarni predavatelji v petek spregovorili o večjezičnosti in večkulturnosti ter o formativnem spremljanju na poti trajnostnega razvoja. V soboto so plenarni predavatelji razmišljali o etiki v vzgoji in izobraževanju, o enakosti, učinkoviti komunikaciji in  umetni inteligenci.

V skupinah so bili predstavi primere dobre prakse za ozaveščanje učencev o podnebnih spremembah in uporabi čistih energij; razvijanje medgeneracijske odgovornosti, vrednot dostojanstva in pravičnosti za vse ljudi; prizadevanje za varno in vključujoče učno okolje… Programje strokovne konference je bil obogaten z jezikovnimi in ustvarjalnimi delavnicami.

Na konferenci je sodelovalo 76 aktivnih udeležencev – domačih, slovenskih, in tujih iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Irske, Madžarske, BIH, Nemčije in Belgije.

Prvi vtisi udeležencev strokovne konference potrjujejo pričakovanja, da so  skozi predstavitve pridobili novih znanj in navdih za spodbujanje trajnostnega način mišljenja in delovanja učencev.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content