Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

»Zavedanje spodbujanja odgovorne prehranske verige od njive do krožnika, ter pomen lokalnih pridelkov ter jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla so pomembni za trajnostno prehransko verigo, saj to pomeni dobrobit vseh
generacij, tako danes kot v prihodnosti.« (Irena Simšič)

 

 

Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk vsako leto poteka tretji petek v mesecu novembru. Letos bo to v petek, 17. novembra.

Na ta dan bomo na šoli in v vrtcu izvedli tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Letos bomo pozornost namenili kruhu, saj se nanj nanaša tudi slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«

Sestavine zajtrka: kruh, maslo, med, jabolko in mleko – pridelano ali predelano v Sloveniji.

 

Cilji projekta:

  • ozaveščati učence o pomembnosti zajtrka;
  • razumeti pomen uživanja lokalno in sezonsko pridelane hrane;
  • pomen kmetijstva in čebelarstva za pridelavo kakovostne hrane ter njun vpliv na zdravo okolje;
  • smotrno organiziranje nakupa in porabe hrane za čim manj odpadkov in zavržene hrane;
  • racionalno ravnanje z embalažo;
  • učence ozavestiti o zdravem načinu življenja, ki temelji na uravnoteženi prehrani in rednem gibanju;
  • ozavestiti kulturo uživanja obrokov.

 

V našem zavodu bodo ves teden potekale pestre in razgibane aktivnosti.

Učenci bodo v dejavnostih RAP pripravili dekoracije za mize v jedilnici, tako nam bo skupni zajtrk še prijetnejši.

V petek bodo učenci v obeh glavnih odmorih na stopnišču šole prisluhnili ljudski pravljici Bogata in revna sestra. Učenci predstavniki Eko šole in Zdrave šole bodo deklamirali pesmi o kruhu in hrani. Na osrednjem hodniku bo učencem na voljo poskušnja različnih vrst kruha in medu. Po 10. uri se bomo vsi skupaj zbrali v avli vrtca in tradicionalno zapeli pesem Čebelice.

Otroci in vzgojiteljice v vrtcu pripravljajo dramatizacijo O debeli repi, ki jo bodo izvedli v uvodu v skupni zajtrk vseh zaposlenih in otrok.  

Povabilu na zajtrk sta se prijazno odzvala županja, ga. Vera Markoja, in čebelar, g. Dušan Čahuk.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content