Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Mesec požarne varnosti

 

Mesec oktober, mesec požarne varnosti, katerega geslo je Požar v naravi, smo v tednu od 9. – 13. 10. 2023, posvetili gasilcem. Otrokom smo želeli približati in predstaviti delo gasilcev, njihovo opremo in domove. Tako smo se v ponedeljek z otroki pogovarjali o gasilcih in njihovem delu, vzrokih za nastanek požara v naravi in preprečevanju požara samega. V torek pa smo se odpravili v gasilski dom prostovoljnega gasilskega društva Trnje, kjer so nam tamkajšnji gasilci predstavili muzejsko zbirko, sodobno opremo in vozila.

V sredo so nas obiskali gasilci iz sosednjih vasi (gasilci PGD Črenšovci, PGD Trnje in PGD Žižki), s pomočjo katerih smo izvedli vajo evakuacije vseh otrok in zaposlenih iz vrtca in šole. V prostore šole smo namestili dimotvorce, ki so poustvarili dimno stanje požara in zmanjšali vidljivost ter zaigrali ujete učence v zgradbi šole. V postopku evakuacije so učitelji poročali o manjkajočih učencih, katere so nato gasilci poiskali in rešili. Po končani izvedbi vaje evakuacije so se gasilci pridružili otrokom iz vrtca in učencem 1., 2., in 3. razreda na delovnih točkah na katerih smo se urili v

  1. gasilskem poligonu
  2. vrvni tehniki (prenašanje ponesrečencev)
  3. vaja vedrovke
  4. vaja prenosa vode
  5. ogled gasilske opreme v vozilu
  6. gasilki avto na intervenciji
  7. spajanje gasilske cevi z ročnikom, na trojak, metanje in zavijanje cevi
  8. reševanje muce in
  9. prva pomoč.

Naš gasilski teden smo zaključili po igralnicah, kjer so še vzgojiteljice pripravile razne dejavnosti, povezane z mesecem požarne varnosti.

Zapisala: Patricija Horvat

Vsa polja so obvezna.

Skip to content