Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

1. december – svetovni dan boja proti AIDS-u

 

1. decembra si na oblačilo pripnemo rdečo pentljo, ki ponazarja varno spolnost ter je simbol boja proti aidsu. S pentljo posameznik sporoča svetu svojo solidarnost do okuženih in zavedanje, da bolezen pozna in ve, kako se je potrebno varovati.

 

Na šoli bomo dan obeležili s predavanjem v spletnem okolju Zoom za učence 8. in 9. razredov pri uri biologije.

 

In kaj AIDS sploh je? Je sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, bolezen pa povzroči HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti. Virus HIV napade in uniči bele krvničke, ki so pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim.

Z virusom se lahko okuži vsak. HIV se nahaja v telesnih tekočinah in se prenaša s spolnimi odnosi, s prejetjem okužene krvi ali preko onesnaženih igel, brizg ter iz okužene matere na otroka. Prenos bolezni preprečimo z znanjem in odgovornim  ravnanjem.

 

Zaključuje pa se mesec november, ki  ga obeležujemo kot mesec boja proti različnim oblikam zasvojenosti.
O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec (npr. uživanje alkohola, kajenje, jemanje droge, brskanje po spletu,…) začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja ter dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost. Zato želimo informirati in ozaveščati, da bi učenci zdravo živeli in sprejemali odgovorne odločitve glede svojega vedenja.

 

Posameznik, opremljen z veščinami, ki mu bodo pomagale pri premišljenem sprejemanju odločitev, reševanju problemov, k dobri komunikaciji, izgradnji pozitivnega odnosa do sebe in okolice, se bo znal na pozitiven način spopasti z izzivi in tveganji vsakdanjega življenja.

Zato krepimo osebnostne, socialne in vedenjske veščine, ki lahko vplivajo na zmanjševanje tveganj za razvoj različnih zasvojenosti in tveganih vedenj tudi v času epidemije COVID-19.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content