Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Evropski teden zmanjševanja odpadkov letos posvečen nevidnim odpadkom

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.

Ste na primer vedeli, da v proizvodnji manj kot 200 gramov težkega telefona nastane 86 kilogramov odpadkov? Namen letošnjega ETZO je torej opozoriti na ogromne količine odpadkov, ki se skrivajo za proizvodnjo tudi najmanjših izdelkov in na dejanski vpliv teh izdelkov na okolje ter preprečevati nastajanje teh odpadkov s podaljševanjem življenjske dobe izdelkov, ponovno uporabo ter souporabo izdelkov namesto nakupa novih.

Velikega dela nevidnih odpadkov ni mogoče reciklirati in končajo na odlagališčih in v sežigalnicah. Prizadevati si moramo za povečanje življenjske dobe izdelkov, možnost njihovega popravila in reciklaže, saj tako zmanjšujemo potrebo po novi proizvodnji in seveda količino odpadkov, ki pri tem nastanejo.

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju jeEvropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) v Evropi obeležujemo vsako leto meseca novembra in tako je že dolga leta tudi v Sloveniji. Letos ta poteka od 21. do 29. novembra 2020 in je posvečen tako imenovanim nevidnim odpadkom, to je odpadkom,  ki nastajajo med proizvodnim procesom izdelkov.

Potrošniki lahko življenjsko dobo izdelkov podaljšamo s ponovno uporabo in popravilom, nakupom rabljenih izdelkov, najemom in skupno uporabo izdelkov namesto, da bi imeli vsak svoje.

 

Vir:

http://www.europedirect.si/sl/novica/evropski-teden-zmanjsevanja-odpadkov

https://www.saubermacher-komunala.si/aktualno/evropski-teden-zmanjsevanja-odpadkov-letos-posvecen-nevidnim-odpadkom

Vsa polja so obvezna.

Skip to content