Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Svetovni dan hrane

 

Svetovni dnevi hrane nas spremljajo že 41 let in počasi spreminjamo naše dojemanje hrane in oskrbe z njo. Vsako leto vsaj na ta dan, se hrane spomnimo na zelo ciljan način.

Letošnja tema se osredotoča na pomembno vlogo domače oz. lokalne hrane in trajnostnega prehranjevanja, saj je slogan letošnjega svetovnega dneva hrane: »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.«.

Trajnost je celosten pogled. Vsa trajnostna dejanja so, kot že beseda pove, taka, da lahko trajajo na dolgi rok, ne da bi povzročala škodo ljudem, Zemlji in vsem ostalim prebivalcem.

Pri prehrani, trajnostni pogled zajema več stvari. In kaj lahko storimo mi, da bomo prispevali svoj delež k trajnostnem prehranjevanju:

  • Jejmo več sadja in zelenjave (izogibajte se tistim, ki potrebujejo veliko transporta ali energije (hlajenje, gretje) za dozorevanje in ohranjanje svežine).
  • Jejmo lokalno, saj je trajnostna prehrana tista, ki sloni na podpori lokalne kulture in vrednot. 
  • Jejmo sezonsko hrano (saj je shranjevanje lokalne hrane za obdobje po sezoni včasih bolj potratno, kot transport sezonske hrane iz nekje drugje).
  • Pogosteje jejmo ekološko pridelano hrano, ki ne vsebuje pesticidov in umetnih gnojil.
  • Izbirajmo polnozrnate izdelke (za njihovo pridelavo je potrebne manj energije, kot za predelana/rafinirana žita).

 

Letos smo v okviru Zdrave šole, učencem pri malici ponudili zelenjavna nabodalca in mešane oreške, ki so otroci pojedli v matičnih učilnicah.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content