Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Šola v naravi v Planici – 4. dan

 

Danes smo se takoj po zajtrku odpravili po opremo za tek na smučeh, ki smo si jo pripravili že včeraj. Opremljeni s čevlji, smučkami in palicami smo se podali proti Nordijskemu centru v Planici, kjer smo imeli rezervirano podzemno dvorano, kjer tekom poletja hranijo sneg, ki ga spomladi zvozijo izpod skakalnic. V dvorani je ves čas okoli 0° C, zato smo se morali tudi primerno obleči ter si nadeti kape in rokavice. Učiteljica Mateja nam je predstavila lastnosti opreme in različne tehnike teka, mi smo se učili klasične tehnike. Začeli smo z ogrevanjem in takoj nadaljevali z različnimi vajami. Zelo hitro smo napredovali in se kasneje preizkusili tudi v drugih dveh ravneh dvorane. Mnogi izmed nas so se navdušili nad tem športom, ki smo ga danes vsi prvič a zagotovo ne zadnjič poskusili.

Po kosilu smo se podali v bližnji gozd, kjer nam je učiteljica Barbara dala zadolžitve. Delali smo v skupinah. Tema popoldanskih aktivnosti je bila Gozd v Planici. Vsaka skupina je dobila pripomočke in delovne liste, s katerimi smo spoznavali rastline in živali v gozdu. Poiskati smo morali delčke točno določenih rastlin (npr. lesno gobo, list ciklame, vejico in storž smreke, lišaje, mahove, žir, …). Poiskati in narisati smo morali tri živalske vrste in jih določiti s pomočjo ključa. Izmerili smo temperaturo zraka in tal in spoznali sestavo humusa. Poiskati smo morali tudi tri lišaje in jih določiti s pomočjo ključa ter tako spoznali različne vrste lišajev in njihovo občutljivost na onesnažen zrak.

Po večerji so sledile športne igre v telovadnici in nato še socializacijske igre v učilnici. Nato smo se odpravili k počitku po dnevu polnem novih doživetij.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content