Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Šola v naravi v Planici – 3. dan

 

Danes zjutraj smo v dopoldanskem programu imeli na sporedu Zelence. Prvi del je potekal v učilnici doma, kjer smo delali v skupinah in s pomočjo delovnih listov spoznali umestitev rezervata v prostoru, v pomoč smo dobili karto in zloženko o naravnem rezervatu Zelenci. Izračunati smo morali zračno razdaljo od našega doma do rezervata, poiskati podatke o nadmorski višini ter se orientirati na karti ter poiskati, kaj se nahaja v različnih smereh neba od rezervata. Spoznali smo rastje in živalstvo rezervata in ugotavljali stopnjo zaščitenosti območja in pomembnost le tega. Naučili smo se izmeriti ph vode, izmeriti vsebnost nitratov in trdoto vode.

Nato smo se sprehodili do Zelencev, ki veljajo za izvir reke Save Dolinke, čeprav le ta izvira kot slap Nadiža v Tamarju 8kar smo se naučili včeraj), kjer potem ponikne po 400 metrih toka in se spet pojavi na površini v Zelencih. Pri razglednem stolpu smo nadaljevali z delom v skupinah in smo v praksi izmerili ph, vsebnost nitratov in trdost vode, kar smo se prej naučili v učilnici.

Po kosilu smo se poučili o nam novem športu, ki se imenuje SKIKE ali terensko rolkanje. Učiteljica nam je najprej predstavila opremo, nato pa smo se vsi naučili osnov in različnih tehnik tega športa. Nekateri izmed nas so bili izredno spretni, vsi pa zagotovo bogatejši za še eno zanimivo izkušnjo.

Po večerji smo ob fotografijah spoznavali značilnosti alpskega sveta in tako zaključili že tretji dan naše šole v naravi.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content