Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Rdeča nit 2019/20: Počutim se dobro

 

»Dober dan. Kako si?« so pogosto prve besede, ko srečamo znano osebo. Morda nas to resnično zanima, morda pa ne vemo kaj bi drugega rekli. Kakorkoli, pričakuje se odgovor.

» Dobro.«

Pa je to res? Ali sploh vemo, kako se počutimo? Smo dovolj pozorni, čuječi, da prepoznamo svoja čustva, da vemo, kaj določa naše počutje, kaj je za nas pomembno in kaj nas izpolnjuje?

Vprašanj je veliko in odgovori so lahko različni, saj se ljudje med seboj razlikujemo. Različne so stvari, ki nas veselijo, ki v nas vzbudijo zanimanje in radovednost. Zagotovo pa je dobro počutje za vse zelo pomembno, saj to vpliva na naše življenje, na odnos do soljudi, do okolice, na produktivnost ter na naše duševno in fizično zdravje. Še toliko bolj pa je pomembno za otroke saj se v otroštvu formira osebnost ter postavljajo temelji za celo življenje. Bolje kot se otrok počuti, boljše možnosti ima, da se razvije v zadovoljnega in kompetentnega človeka.

V vrtcu želimo, da se otroci spoznajo s svojim počutjem (utrujen, zadovoljen, bolan …), čustvi (srečen, vesel, zaskrbljen, prestrašen ..) in zaznajo razlike ob različnih priložnostih (sposoben, utrujen, močen, zadihan, z bolečino, poln energije, sproščen …). Različne situacije, ki jih v vrtcu organizirate vsakodnevno, jim omogočajo spoznavanje in opazovanje razlik. Seveda, če jim pri tem pomagate.

Na posamezne otroke pozitivno vplivajo zelo različni dejavniki.

  • Lepše mi je: ko delam sam (individualist) ali v skupini
  • Gibalne aktivnosti
  • Kreativnost (ustvarjanje ali opazovanje): likovna umetnost, glasba, ples, gledališka igra, branje, …
  • Različna raziskovanja (npr. poskusi v naravi, raziskovanje okolja, mešanje barv, kaj mi je všeč,  kaj me zanima, tradicionalne jedi, …)
  • Medosebni odnosi: družina, prijateljstvo, pomen socialne mreže
  • Drugo

Poudarek je na pozitivnih spodbudah/občutkih, ki krepijo otrokovo samopodobo, samozavest in samospoštovanje ter s tem vplivajo na dobro počutje. Med raziskovanjem koristi pozornost in čuječnost otrok in vzgojiteljev. Vsa spoznanja otrokom pomagajo, da se lažje odločajo in premagujejo ovire tudi kasneje v življenju. Nenazadnje tudi pri odločitvi za zdrav življenjski slog.

Uporabili smo veliko kreativnosti, veselja, zadovoljstva, prijetnega počutja in uspešnega zaznavanja različnih občutij ter zabave!

 

V našem vrtcu se trudimo, da se naši otroci počutijo dobro. Dobro, ne samo navzven ampak v celotnem pomenu besede. Skrbimo za zdravje na telesni, duševni in psihološki ravni. V to skrb za dobro počutje vseh nas, je pomembno  načrtovanje dela, v katerega smo vključene vse strokovne delavke vrtca in tudi otroci.

Kaj vse smo načrtovali in izvajali v letošnjem letu, pa si lahko pogledate na naslednjih fotografijah.

V jesenskem času …

botra jesen, ples in rajanje

botra jesen

jesensko listje

jesensko listje

raziskovanje gozda

raziskovanje gozda

čutna pot

Čutna pot

luščenje koruze

luščenje koruze 1 LUŠČENJE KORUZE

koruzni športni dan

vadbena ura

športna ura z velikimi prijatelji

ŠPORTNA URA Z VELIKIMI PRIJATELJI

telovadimo

Telovadimo

za zdravo telo – s starimi starši

za zdravo telo-s starimi starši 1 za zdravo telo-s starimi starši

Obisk medicinske sestre – kako poskrbimo za zdravje

Obisk medicinske sestre - kako poskrbimo za zdravje

Ogled filma v hiškah

OGLED FILMA ČUDO V HIŠKAH (2)

Ustvarjanje

ustvarjanje

Policistka na obisku

policistka na obisku

Druženje z upokojenci

prijatelji

Tržnica

Tržnica

Ogled zajčkov

ogled zajčkov

Tam kjer rastejo kamilice

kamilice

Na polju sivke

na polju sivke (2) na polju sivke 1

Nabiranje regrata za regratov med

nabiranje regrata, izdelava regratevega medu

Vsa polja so obvezna.

Skip to content