Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Mini univerza v Črenšovcih

 

Na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci bomo v šolskem letu 2019/2020 za vse pomurske šole organizirali predavanja MINI UNIVERZE.

MINI UNIVERZA je univerza za otroke, na kateri  znanstveniki, zaposleni na različnih fakultetah Univerze v Mariboru, otrokom približajo znanost, spodbujajo njihovo radovednost in jo obenem potešijo, saj jim ponujajo odgovore na mnoga vprašanja, ki jih zanimajo. Otrokom predavajo tako, da so predavanja za otroke razumljiva in zanimiva.

Ključna beseda MINI UNIVERZE za otroke je radovednost. Otroško radovednost razvijajo šole, družine, mediji ter okolje, nekateri bolj, drugi manj sistematično. Univerza lahko ponudi veliko odgovorov na vprašanja, ki otroke zanimajo. Obenem pa MINI UNIVERZA otroke na nevsiljiv način in neopazno navdušuje za raziskovanje in znanost ter jih pripravlja na to, da bodo kasneje v največji meri lahko uresničili svoje akademske potenciale. MINI UNIVERZA tematizira vsebine, ki niso zajete v osnovnošolskih učnih in vzgojnih vsebinah ali pa so zajete samo obrobno. MINI UNIVERZA svoje mini študente spodbuja, vodi in podpira na poti iskanja odgovorov in razlag fenomenov, pa tudi čisto običajnih pojavov tega sveta.

Mini univerza že vrsto let deluje na Univerzi v Mariboru, letos pa bo del predavanj omogočen tudi pomurskim nadarjenim učencem oziroma tistim, ki bi želeli nekaj več.

Predavanja MINI UNIVERZE bodo za učence 2. VIO (4., 5., 6. razred) na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci. Eno predavanje traja 45 minut, učenci pa imajo možnost aktivnega sodelovanja.

  1. Predavanje ̶  petek, 29. 11. 2019, Vse je beda! (dr. Andrej Naterer, sociolog) ob 11.00
  2. Predavanje ̶  četrtek, 16. 1. 2020, Tornado in orkan v dnevni sobi (dr. Aleš Fajmut, fizik) ob 11.00
  3. Predavanje ̶  ponedeljek, 3. 2. 2020, Kako deluje spomin? (asist. Marina Horvat, psihologinja) ob 11.00

 

Učenci bodo za udeležbo na vseh treh predavanjih prejeli indeks MINI UNIVERZE, v katerem bodo zbirali podpise predavateljev. Imamo 171 prijav iz 21 pomurskih osnovnih šol.

Veselimo se dogodka, o katerem bomo poročali na naši spletni strani.

mag. Marija Horvat, ravnateljica

Vsa polja so obvezna.

Skip to content