Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Dan slovenske hrane – Tradicionalni slovenski zajtrk 2019

 

V petek, 15. novembra, je potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Gre za osrednje dogajanje ob dnevu slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS, in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz lokalnega okolja. Učenci in zaposleni smo na ta dan zajtrkovali ržen kruh z maslom in medom, mleko ter jabolko. Pri zajtrku in ostalih dejavnostih v šoli in v vrtcu, ki so bile organizirane v okviru dneva slovenske hrane (jutranje, mini in likovne ustvarjalnice v okviru katerih so učenci izdelovali različne izdelke v povezavi z medenim zajtrkom; papirnate in tekstilne čebelice, panj, čebelnjak) so se nam pridružili še županja Občine Črenšovci, gospa Vera Markoja, naš sorojak, mag. Robert Režonja, generalni direktor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in lokalni čebelarji iz Čebelarskega društva Črenšovci. Osrednji dogodek Slovenskega tradicionalnega zajtrka je bilo petje pesmi Čebelar. Otroci iz vrtca, osnovne šole ter zaposleni smo se za omenjeni dogodek zbrali v avli vrtca, kjer smo s skupnimi močmi zapeli ˝čebelarsko himno˝ Ansambla Lojzeta Slaka.

 

Dolgoročni cilj projekta je vplivati na izboljšanje odnosa do hrane, njene pridelave, varovanja okolja in zdravja celotne populacije. Slovenija namreč z domačo pridelavo ne pokriva svojih potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je značilno zagotavljanje prehranske varnosti, kakovosti in dostopnosti hrane vsem, zelo pomembno. Pri tem ima velik pomen lokalna oz. regionalna samooskrba s hrano, ki s kakovostno hrano vpliva na izboljšanje zdravja med prebivalci (višja hranilna vrednost hrane, višja vsebnost vitaminov), na boljšo urejenost in obdelavo podeželja, prispeva tudi k varovanju okolja (izognemo se dolgih transportov živil, ki prispevajo k povečani porabi fosilnih goriv, hrupu in onesnaževanju zraka, povečani uporabi embalaže in dodajanju konzervansov živilom) ter k ohranjanju delovnih mest na podeželju.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content