Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Naravoslovni dan – Gozd

 

V torek, 14. 10. 2014, smo se učenci 7. razreda s kolesi odpravili k Bukovniškemu jezeru, kjer smo opravili prvi naravoslovni dan na temo GOZD. Kolesarjenje smo opravili v okviru izbirnega predmeta šport za sprostitev.

Naši spremljevalci so bili učitelji Bojan Horvat, Jelka Pal, Nataša Novak in Janja Törnar.

Okrog pol devetih smo se odpravili na pot proti Bukovniškemu jezeru. Pot nas je vodila skozi vasi Trnje, Gomilice, Nedelico, Dobrovnik do cilja, to je Bukovniško jezero. Na cilju nas je pričakal gozdar Zdravko Horvat, ki je bil tudi naš vodič po gozdni učni poti v gozdu, ki vodi mimo različnih postaj, kjer smo se tudi ustavljali in tako spoznavali različne vrste dreves, ki so najbolj tipične za pokrajino, ki spada v Krajinski park Goričko: rdeči bor, bukev, hrast dob, jesen … Na eni izmed naslednjih postaj smo ob podrtem, izruvanem drevesu spoznali koreninski sistem velikega drevesa, na naslednji postaji smo spoznavali gozdno podrast, na eni izmed zadnjih postaj pa smo spoznavali grmovne vrste in tipične gozdne živalske vrste, kot so: jelenjad, srnjad, polhi, lisice, divji prašiči, različne vrste ptic, nestrupene kače …

Po tem ko smo prehodili gozdno učno pot, ki je trajala približno dobri dve uri, smo imeli kratek počitek, nato pa smo individualno reševali delovne liste, kjer so se naloge nanašale na novo pridobljene informacije, ki nam jih je posredoval gozda. Vsak izmed učencev je imel še dodatno nalogo, in sicer opisati določeno postajo v gozdu, kjer smo se ustavljali.

Pred samim zaključkom naravoslovnega dne smo si privoščili še sladoled, za energijo, ki smo jo potrebovali s kolesi na poti proti domu. Okrog pol treh popoldne smo zaključili poučen in rekreativen športno-naravoslovni dan.

Učenci 7. razreda s spremljevalci

Vsa polja so obvezna.

Skip to content