Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

TD Igre in igrače – 1. razred

 

V soboto, 11. 5. 2019, smo se na šoli zbrali, saj smo izvajali tehniški dan z naslovom Igre in igrače nekoč. Učenci 1. razreda smo se najprej lotili izdelovanja stola iz močvirske trave, ki jo po domače imenujemo »cmüjdje«. Otroci so bili zelo zavzeti in so z veseljem izdelali igračo, s katero so se nekoč igrali tudi njihovi dedki in babice. Sledile so tudi različne igre iz tistega obdobja, in sicer:

  • čikara: učenci so iz različnih razdalj morali s pomočjo kamna zadeti pet praznih pločevink, ki so bile v vodoravni vrsti na tleh. Točko je dobil tisti, ki je zadel konzervo.
  • škrova: na tla smo položili večji kamen, na katerega smo napisali črko Š. Izmerili smo razdaljo približno deset korakov od kamna, in od tiste mere so učenci morali metati kamen. Zmagal je tisti, ki je vrgel kamen najbližje tistemu na tleh.
  • kamenčkanje: na tla smo položili škatlo, na škatlo pa prazno konzervo. Učenci so iz različnih razdalj metali kamenje in morali pri tem zadeti v notranjost konzerve. V tej igri so se učenci pomerili v skupinah in posamično.
  • klenkanje: na tla smo položili pet konzerv, ki so imele med seboj majhno razdaljo. Učenci so morali skakati po eni nogi, in s tisto nogo po kateri so skakali, so morali zadeti konzervo s pomočjo kamna, ki je bil na tleh.

Tehniški dan smo zaključili polni vtisov in spominov na igre in igrače, ki so bile v uporabi nekoč.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content