Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Štartaj OŠ Franceta Prešerna Črenšovci – ustvarimo podjetje

 

Celostni tehniški dan za učence od 6. do 9. razreda je potekal v znamenju podjetništva oz. spoznavanja tržnega gospodarstva.

Učenci so v manjših skupinah oblikovali poslovne načrte, ustvarjali podjetja, razvijali produkte in se učili podjetniškega jezika.

V uvodnem delu dneva dejavnosti so preko podjetnika g. Mateja Kolenka (Kmetija Kolenko, d. o. o.) spoznali, kaj je podjetje, kako deluje, katere so priložnosti in nevarnosti na trgu podjetništva.

Sledilo je aktivno delo v skupinah, kjer so učenci ustvarjali navidezna podjetja, konkretne produkte, razmišljali o ciljnih trgih, konkurenci, kadrih, ekonomiki in financah ter oglaševanju. Podjetniške ideje so bile neverjetne!

V drugem delu so učenci najprej predstavili svoja podjetja, produkte oz. poslovne načrte na podjetniški tržnici, nato pa so si konkurenčna podjetja še podrobneje ogledali na stojnicah.

Med predstavitvami sta svoja podjetja na zanimiv način predstavila tudi direktorja dveh lokalnih podjetij – g. Cigan iz  KIT, d. o. o. in G. Gyurica iz FOTO GYURICA, s. p., učenci pa so lahko na podlagi slišanega ugotavljali, zakaj se nekatera podjetja na trgu obdržijo dolgoročno.

Vsa podjetja učencev so bila več kot izvrstna, zato je strokovna komisija na koncu imela zares težko nalogo izbrati NAJ (navidezno) PODJETJE. Zmagovalca sta bila dva: »MADL« in »PRIPOMOČEK ZA KOLO«.

 

Vlado Žalik in Nataša Litrop

Vsa polja so obvezna.

Skip to content