Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Mednarodni simpozij: Učenje za umetnost življenja

 

Na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci je v petek, 15. in v soboto 16. 2. 2019 potekal 12. mednarodni simpozij z naslovom Učenje za umetnost življenja.

V čast nam je bilo pozdraviti množico 290 prijavljenih udeležencev, od tega kar 208 aktivnih iz Slovenije in še iz 9 drugih držav (Danske, Nizozemske, Velike Britanije, Španije, Nemčije, Srbije, Črne gore in Hrvaške).

Udeležence je v uvodu pozdravila ravnateljica mag. Marija Horvat in  predstojnica ZRSŠ OE Murska Sobota gospa Irena Kumer v soboto pa še županja občine Črenšovci gospa Vera Markoja. Otvoritve simpozija so se udeležili tudi nekateri svetniki občine Črenšovci.

V času pred in med simpozijem je potekalo srečanje Erasmus+ partnerjev iz projekta Learn4Health iz Velike Britanije, Nizozemske, Litve, Španije, Danske in Slovenije.

Simpozija so se udeležili gostje iz Srbije iz OŠ Vuk Karadžič iz Surčina in gostje iz Črne gore iz OŠ Dušan Korač Bijelo Polje ter iz naše bližnje Hrvaške – OŠ Mursko Središče in OŠ Sveti Martin na Muri.

Plenarne predavateljice prvega dneva simpozija so bile Alenka Rebula, Saša Einsiedler in dr. Katarina Habe. Drugi dan pa so se predstavile predavateljice Erasmus+ projekta Learn4Health iz Danske, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in Slovenije. Letošnji simpozij je bil obogaten z delavnicami, ki so jih pripravili različni izvajalci na različne teme. Tako se je predstavilo ljubiteljsko zeliščarstvo, sproščanje z gongi, lončarska delavnica, joga za otroke, izdelki iz ličja in bilja, izdelava nakita, našivanje murskega cveta, rože iz krep papirja, poslikava keramike in delavnica s temo Kako žalujejo otroci. V glasbenem delu se je predstavila družina Matajič iz Črenšovcev.

Simpozij je bil tudi medijsko zelo odmeven. Dvodnevno druženje je bilo za vse prijetno, zanimivo in predvsem uporabno, saj bodo udeleženci lahko vse slišano in videno uporabili pri svojem delu z učenci, da bo učenje lažje in bolj prilagojeno ter po meri vsakega posameznika.

Ugotovili smo, da je življenje umetnost, ki je v naših rokah in mi smo umetniki, ki kreiramo  življenje, v vrtcu in v šoli pa kreiramo življenje in delo našim učencem tako v obveznem kot tudi dodatnem ali razširjenem programu. Prepričani smo, da je naš simpozij razširil naše znanje in nam dal novih priložnosti za spremembe in izzive, ki nas čakajo v bodoče.

Hvala vsem notranjim in zunanjim sodelavcem, ki ste kakorkoli pomagali pri pripravi in izvedbi tako množičnega dogodka.

 

mag. Marija Horvat, ravnateljica

Vsa polja so obvezna.

Skip to content