Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Erasmus+ zaključno srečanje v Sloveniji

 

V mednarodnem Erasmus+ projektu Learn4Health (Učenje za zdravje) sodelujeta tudi naša šola in vrtec Črenšovci. V Erasmus+ projekt Learn4Healt sta bila naša šola in vrtec povabljena s strani Centra za zdravje in razvoj iz Murske Sobote, ki se je kot partner prijavil na Evropski Erasmus+ razpis, kjer sodeluje 6 držav (Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Španija, Litva in Slovenija). V vsaki državi sodeluje ena visokošolska organizacija ali druga organizacija, ki se ukvarja z zdravjem in ena osnovna ali srednja šola.

Cilj triletnega projekta je otroke čim bolj seznaniti in jih vključiti v pridelovanje zdrave in lokalno pridelane hrane. To so cilji, ki jih v našem kurikulu že zasledujemo in jim dajemo pomembno mesto tako v vrtcu kot v šoli. V projektu smo videli možnost, da si naredimo visoke grede in gojimo zelišča, ki jih lahko uporabljamo za učenje, opazovanje, prehrano in za različne izdelke tudi v sklopu naše podjetniške dejavnosti. Tako smo postavili visoke grede, posadili in gojili zelišča, jih opazovali, organizirali počitniške dejavnosti in izdelovali različne izdelke, s katerimi smo sodelovali na Jena mena festivalu. Zdravje in zdravo prehrano smo še bolj množično vključili v naše dejavnosti vrtca in šole (obiskovali smo kmetije, obujali stare običaje, kuhali, pekli, se udeleževali tekmovanj in sejmov in tako dosegali lepe uspehe). V tem času smo trikrat obiskali Dansko in se udeležili ter sodelovali na svetovnem kongresu o prehrani v Copenhagnu.

Od 11. 2. do 16. 2. 2019 v Sloveniji poteka zaključno srečanje tega triletnega projekta. V aktivnosti se je aktivno vključil naš vrtec in šola. V torek, 12. 2. 2019, so udeleženci projekta prisostvovali učni dejavnosti o prehrani in zdravem načinu življenja  v vrtcu, v četrtek, 14. 2. 2019, pa so bili prisotni pri uri gospodinjstva, kjer so učenke spekle koruzne pogače. Našim gostom smo razkazali naš novi vrtec, ogledali pa so si tudi šolo in našo občino. V sklopu zaključnega srečanja, ki je potekalo v Moravcih, smo se dogovorili o zaključnih dejavnostih in pripravi elektronskega priročnika, ki bo na voljo vsem, ki bodo dejavnostim zdravega načina življenja in zdrave prehrane želeli posvetiti več pozornosti.

 

mag. Marija Horvat, ravnateljica

Vsa polja so obvezna.

Skip to content