Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Slovenski tradicionalni zajtrk

 

V petek, 16. 11. 2018, smo v šoli in vrtcu obeležili Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Projekt izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za zdravje, Zavoda RS za šolstvo, Čebelarske zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Nacionalnega inštitut za javno varovanje zdravja in Gospodarska zbornica Slovenije.

Namen dejavnosti je ozaveščati o pomenu zajtrka in oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost.  Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov (konzervansi, barvila,…), taka živila so prepoznana tudi po bogatem tradicionalnem okusu. Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen kakovosti tal za zdravo in varno hrano.

 

Zajtrkovali smo: rženi kruh iz kmečke peči, med, mleko, maslo in jabolka, vsa živila slovenske pridelave in proizvodnje.

V vrtcu smo zajtrkovali v večnamenskem prostoru, zajtrku so se pridružili ravnateljica, mag. Marija Horvat, župan, g. Anton Törnar in predstavnika Čebelarskega društva Črenšovci.

Po oddelčnih skupnosti pa so bile izvedene različne dejavnosti o zdravih prehranjevalnih navadah in pomenu lokalno pridelane hrane.

 

Vsa polja so obvezna.

Skip to content