Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Celostni kulturni dan braniki slovenstva

 

OŠ Franceta Prešerna Črenšovci je v sodelovanju s Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci 19. junija organizirala celostni kulturni dan Braniki slovenstva. Z učenci od 6. do 9. razreda smo izvedli spominsko domoljubno kolesarjenje ob branikih slovenstva v občini Črenšovci, kot ga Prekmursko društvo generala Maistra v sodelovanju z vaškimi odbori in Kulturno-turističnim društvom Črenšovci izvaja že vrsto let meseca avgusta ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Učenci so celosti kulturni dan pričeli s skupnim prepevanjem slovenske himne ter se seznanili s protokolom (pristopanje k braniku z zastavami, predstavitev branika, polaganje šopka s trobojnico in počastitev spomina z minuto molka) ob posameznih branikih.

Naš prvi branik je predstavljal spomenik žrtvam 1. svetovne vojne v Parku spominov v Črenšovcih. Pot smo nadaljevali do domačije Maistrovega borca, duhovnika in urednika Jožefa Godine, kjer nam je življenje in delo le-tega predstavila dr. Karolina Godina, ki nam je omogočila tudi ogled spominske sobe. Tretji branik je predstavljala spominska plošča braniteljem mostu v osamosvojitveni vojni, kjer je zbrane nagovoril Ljubo Dražnik. Pri vaškem domu je učence ob spominski tabli padlim v 2. svetovni vojni nagovorila ravnateljica mag. Marija Horvat, ki je kot pomembne branitelje slovenstva v naši pokrajini omenila tudi učitelje in kulturne delavce. Na domačiji duhovnika in zgodovinarja dr. Ivana Zelka v Črenšovcih smo se spomnili tudi vseh intelektualcev, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih pomembno krepili slovenstvo tako med ljudmi pokrajine ob Muri kot tudi širše. Ob gramozni jami Kameščica smo se ustavili pri spomeniku simpatizerjev OF, kjer nas je nagovoril Štefan Ftičar. V Trnju smo se v kapeli Janeza Krstnika spomnili vseh duhovnikov, ki so s svojim delovanjem v preteklosti med našimi ljudmi krepili občutek pripadnosti slovenskemu narodu. V Žižkih smo si v starem gasilskem domu ogledali gasilski muzej ter se spomnili vseh, ki so delovali prostovoljno v različnih skupinah in organizacijah. Kolesarjenje smo sklenili pred spomenikom duhovnika, urednika in narodnega buditelja Jožefa Klekla starejšega v Črenšovcih, kjer je o Kleklovem delovanju in izjemnem pomenu spregovoril dr. Karel Bedernjak.

Učenci so pripravili na šolskem hodniku razstavo o spominskih obeležjih, ki so jih spoznali kot branike slovenstva v Občini Črenšovci. Dodali so še izjemno izvirne likovne izdelke ter literarne prispevke, ki so jih ustvarili v delavnicah.

S celostnim kulturnim dnevom Braniki slovenstva so učenci spoznali pomembna spominska obeležja v naši občini in okrepili spoznanje, da nam domovina ni bila podarjena, ampak je bila in je darilo številnih prednikov, ki so si v različnih zgodovinskih obdobjih prizadevali za narodno združitev in ohranitev domovine. Ob tem je kot izjemno dragocen izdelek nastal dokumentarni film BRANIKI SLOVENSTVA, ki je bil premierno predvajan 13. avgusta 2018 v sejni sobi Občine Črenšovci v sklopu regijskih prireditev v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content