Modre misli o hrani in prehranjevanju
Z učenci 6. razreda smo izvedli delavnico Modre misli o hrani in prehranjevanju. Najprej smo po metodi možganske nevihte razmišljali o pojmu kulture, nakar so učenci prebrali in izbrali lističe s pregovori oz. citati znanih osebnosti. V dvojicah so se učenci pogovorili in zapisali svoja razmišljanja. Nastali so zapisi, ki so jih na zanimiv način (rap, pesem, narečni zapis) predstavili sošolcem.
Ugotovili smo:
- Za hrano si moramo vzeti čas, ob hranjenju se lahko sprostimo, umirimo in pogovorimo.
- Kuhar mora v recept vdahniti dušo, potem je hrana bolj okusna.
- Če jemo v dobro družbi, je okus hrane boljši, smo boljše volje in okus hrane je boljši.
- Hrana je naše gorivo, ne smemo je zaužiti v prevelikih količinah,
- Pomembno je, kako pripravimo pogrinjek, saj s pripravo mize pripravimo tudi vzdušje za pogovor.
- Jejmo čim bolj preprosto, manj predelano hrano, pridelano na domačem vrtu, sadovnjaku….tako vemo, kaj jemo.
- Hrano moramo spoštovati.
- V dobri družbi, ob prijetnem pogovoru nam hrana bolj tekne.
- Na krožnik si naložimo toliko, koliko hrane lahko pojemo.
Zapisala: Metka Husar Černjavič