Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Otroci iz vrtca Črenšovci v prestolnici

 

Sodelovanje z vrtcem Pedenjped Ljubljana, enota Zadvor, se je pričelo ob koncu lanskega šolskega leta, ko smo strokovne delavke vrtca bile na ekskurziji v Ljubljani. Beseda je dala besedo in 10. 5. 2018 se je 14 otrok iz oddelka 4-5 let z vzgojiteljicama Petro in Renato odpravilo v Ljubljano.

Vrtec Pedenjped je na čudovitem predelu Ljubljane, obdanem z bogatimi travniki, gozdovi, kjer skorajda ni občutiti, da si v mestu.

Sprejeli so nas otroci in vzgojiteljici Darja in Tina, ki so nas popeljali v njihovo gozdno igralnico. Na poti do gozdne igralnice smo dobili posebno raziskovalno nalogo, saj je bilo potrebno najti deset stvari, ki so bile narisane na raziskovalni škatli. Spoznali smo, da v ljubljanskem gozdu rastejo iglasta drevesa, več je praproti, travniki so porasli z rastlinami, katerih pri nas skorajda ni več (kukavičke). Po krajšem, okrepčilu in počitku se je pričelo raziskovanje gozda.  V gozdni igralnici, ki je res naravna in pristna, brez umetno nastavljenih predmetov, smo se imeli priložnost gugati na vejah, preskakovanje potočka in hoja po brvici je bil poseben izziv. Otroci so nam pokazali, kaj vse počnejo v gozdu in kaj nam gozd ponuja. Glas kukavice je naznanil, da je čas za odhod proti vrtcu.

Po obilnem kosilu smo na kratko zleknili pod debelo krošnjo dreves na vrtčevem dvorišču, a ne za dolgo.  Iz kuhinje smo dobili še posladek – sladoled. Poslovili smo se od novih prijateljev in vzgojiteljic, saj nas je čakal obisk parlamenta. V parlamentu sta nas sprejela vodička Marija in domačin, poslanec, gospod Jožef Horvat, ki sta nam na poučen in zanimiv način  predstavila  delo  in življenje v parlamentu. Sprehodili smo se po prostorih, kjer poslanci sprejemajo pravila, dogovore, kot jim pravimo v vrtcu. Zapeli smo tudi slovensko himno, ki je bučno donela po parlamentu. Po okrepčilu v poslanski pisarni nas je že vabil grad, na katerega smo se povzpeli z vzpenjačo. Na poti do gradu smo si ogledali znamenitosti Ljubljane, o katerih smo se pogovarjali že v vrtcu. Videli smo Prešernov spomenik, tržnico, Tromostovje, reko Ljubljanico, visoke stolpnice, dosti več avtomobilov in kolesarjev.  Kakšen razgled! Uauuu, so rekli otroci. Tudi polžje stopnice so bile za nas mačji kašelj. Vse skozi sta bili naši vodnici po Ljubljani pedenjpedovi vzgojiteljci Darja in Tina, za kar se jima iskreno zahvaljujemo za ves trud in organizacijo, da je naš izlet in obisk bil nepozaben.

Še zaključno fotografiranje in pomahali smo Ljubljani v slovo, z željo, da se naslednjič snidemo v Črenšovcih.

no images were found

Vsa polja so obvezna.

Skip to content