Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Ana Marija Žnidarič – lokalni vzornik

 

Modul Življenje, narava, zdravje stopa na področje nas samih, našega bivanja in življenja, kar je temelj vsemu ostalemu. Življenje ni samo po sebi umevno in ni ločeno od vsega ostalega, postavljeni smo v prostor, kjer živimo in v katerem smo povezani z naravo in vsemi živimi bitji. V tem modulu smo izpostavili čudež življenja in potrebno pozornost ter skrb, da vsak posameznik to življenje kar najbolj ohranja preko ohranjanja zdravja in preko spoštovanja življenja ostalih ljudi. Želimo pa tudi izpostaviti medsebojno povezanost vseh ljudi, ljudi z naravo in ostalimi živimi bitji. Moramo se zavedati, da karkoli storimo v naravi, storimo sebi.

Eden od najboljših načinov učenja vrednot za otroke in mladostnike je učenje z zgledom. Če želimo, da otrok postane spoštljiv, sočuten in pošten, moramo te lastnosti oblikovati pri sebi in znotraj sebe. Naš trud bo zaman, če otroci in mladostniki gledajo, kako se obnašamo v nasprotju s tem, kar učimo.

 

Kot lokalno vzornico v modulu Življenje, narava, zdravje predstavljamo Ano Marijo Žnidarič, prof. filozofije,  uni. dipl. sociologinja kulture in inž. naravovarstva. Aktivno je sodelovala v Društvu za zaščito živali Pomurja, kjer je na temo pravilnega ravnanja z živalmi in zlorabe živali ozaveščala otroke in odrasle, nam pa je spregovorila o odpadni hrani kot velikem problemu naše prihodnosti.

Zapisala:  Metka Husar Černjavič, varuhinja etike in vrednot

 

Vsa polja so obvezna.

Skip to content