Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Svetovni dan hrane

 

V ponedeljek, 16. oktobra, je bil  Svetovni dan hrane.

Letošnja tema se osredotoča na pomembno vlogo prihodnosti migracij z vlaganjem v prehransko varnost in razvoj podeželja. Vedno več ljudi je zaradi različnih vojn, lakote, revščine ali naravnih nesreč prisiljeno pobegniti iz svojih domov.

Svetovni dan hrane nam ponuja priložnost, da se opozori na stisko več kot 800 milijonov podhranjenih ljudi na svetu. Kar 165 milijonov otrok na svetu, mlajših od 5 let, je podhranjenih, 2 milijardi ljudi na svetu pa ima prehrano osiromašeno zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebni za zdravje. Kljub temu, da se na svetu proizvede dovolj hrane za vsakogar, ne pride  v roke in usta vseh tistih, ki jo zares potrebujejo. V Sloveniji problema kronične lakote ni, strokovnjaki se ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti. Dokazano je, da sodijo dejavniki nezdravega življenjskega sloga med ključne v procesih nastajanja bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelosti, sladkorne bolezni in raznih vrst rakavih obolenj.

 

Na predlog predstavnikov zdrave šole smo pripravili degustacijo zelenjavno-sadnih napitkov z mlekom oz. jogurtom. Učenci so se v rekreativnem odmoru zaustavili na naši stojnici  nasproti jedilnice in spili kozarec zdravega napitka.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content