Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Tradicionalni slovenski zajtrk in naravoslovni dan »Uživajmo v zdravju«

V petek, 18. 11. 2016, smo obeležili Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Le-ta je nastal iz medenega zajtrka, ki ga je pred desetimi leti prvič pripravila Čebelarska zveza Slovenije. Namen dejavnosti je ozaveščati o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost.  Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov (konzervansi, barvila,…), taka živila so prepoznana tudi po bogatem tradicionalnem okusu.

V vrtcu so se otrokom pri zajtrku pridružili ravnateljica mag. Marija Horvat, župan g. Anton Törnar in čebelar g. Dušan Čahuk. Zajtrkovali smo rženi kruh, maslo, mleko, med in jabolka ekološke pridelave, vse od lokalnih dobaviteljev.

V šoli smo izvedli celostni naravoslovni dan, ki smo ga poimenovali po projektu UŽIVAJMO V ZDRAVJU. Projekt, v katerem sodeluje tudi naša šola, poteka pod vodstvom Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in s podporo Norveškega finančnega mehanizma. Več informacij o projektu: www.uzivajmovzdravju.si

Učenci so prisluhnili predavateljema, g. Renati Sabo in g. Mihaelu Kasašu, aktivno sodelovali v prehranskih delavnicah (Prehranski semafor, Senzorično prepoznavanje živil in Koliko sladkorja vsebuje?) ter se razgibali v gibalnih delavnicah.  Ob 10.00 uri smo v večnamenskem prostoru vrtca otroci, vzgojiteljice, učenci in učitelji ob spremljavi šolskega ansambla zapeli pesem Lojzeta Slaka, Čebelar.

Dan smo zaključili s skupno refleksijo, v kateri smo razmišljali, kako z zdravo prehrano in gibanjem  poskrbeti za svoje zdravje.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content