Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

UVZ – kuharske delavnice

Uživajmo v zdravju_logo 2 Uživajmo v zdravju_logo 1

V ponedeljek, 17. 10. 2016, smo izvedli prehranske delavnice v okviru projekta Uživajmo v zdravju, katerega namen je usmerjati otroke in njihove družine v dodatne aktivnosti na področju zdravega življenjskega sloga – zdrave prehrane in telesne dejavnosti. Na delavnice smo povabili petošolce in njihove starše oz. babice in dedke.

Raziskave kažejo na prekomeren vnos maščob, sladkorja in soli, nezadostno uživanje sadja in predvsem zelenjave ter vse večji problem čezmerne hranjenosti in debelosti tako pri odrasli populaciji kot pri otrocih. Debelost prinaša tudi velika zdravstvena tveganja in bistveno zmanjšuje kakovost življenja, pri otrocih lahko vpliva tudi na učno uspešnost in gibalno učinkovitost. Podatki iz 2015 na primeru 11–letnih otrok so pokazali, da so debeli fantje za več kot tretjino, debela dekleta pa za dobro četrtino manj vzdržljivi od vrstnikov z zdravo telesno maso.

Najprej smo izvedli praktično delavnico Določanje vsebnosti sladkorja in branje deklaracij predpakiranih živil, nato pa so udeleženci delavnic pod vodstvom kuharja Rolada Sobočana po pripravljenih receptih pripravili svinjsko ribico v testu, ajdovo kašo s krompirjem in jurčki ter različne sadno – zelenjavne napitke. Udeleženci so se aktivno vključili v dejavnosti, povedali so, da si želijo še več kulinaričnega ustvarjanja.

Nekaj utrinkov z delavnice si lahko ogledate v galeriji.

Koordinatorica projekta: Metka Husar Černjavič

Vsa polja so obvezna.

Skip to content