Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Svetovni dan hrane

V nedeljo, 16. oktobra, je bil  Svetovni dan hrane, ki je letos potekal v znamenju podnebnih sprememb in prilagajanja kmetijstva in pridelave hrane le-tem.

Svetovna populacija se bo do leta 2050 po pričakovanjih zvišala na 9,6 milijarde, zaradi česar bi se morala kmetijska proizvodnja hrane povečati za okrog 60 odstotkov. Za prehrano vsega prebivalstva se bo moralo kmetijstvo v največji možni meri prilagoditi na podnebne spremembe, postati bolj produktivno in trajnostno naravnano.

Trajnostna pridelava hrane pomeni, da privzamemo prakse, ki omogočajo, da na enaki površini pridelamo več, z manj sredstvi in premišljeno rabo naravnih virov. Pomemben del tega je tudi zmanjšanje izgub pridelkov še pred izdelavo končnega produkta – bolj učinkovito žetvijo pridelkov, shranjevanjem, pakiranjem, transportom in s prizadevanji, da hrana na pristane v smeteh!

Na šoli smo dan obeležili v torek, 18. 10. 2016. Osmošolci in sedmošolke so s šolskim kuharjem pripravili pokušnjo oz. degustacijo zelenjavno-sadnih napitkov.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content