Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Okrožnica ministrice za šolstvo

Drage učenke in učenci, drage dijakinje in dijaki, spoštovane in spoštovani vsi zaposleni v osnovnih in srednjih šolah,

 

v soboto, 25. junija, praznujemo 25 let, odkar je Slovenija postala neodvisna država .Z državnim praznikom obeležujemo zgodovinsko odločitev za osamosvojitev in neodvisnost. Odločitev, da državljanke in državljani zmoremo dovolj moči, odločnosti in poguma za prelomni korak na pot, kjer prevladujejo demokratične vrednote in kjer se spoštujeta individualnost in človekovo dostojanstvo.

Ob tem pomembnem prazniku, Dnevu državnosti, vam voščim in izrekam spoštovanje, ker se iz dneva v dan trudite za ohranjanje vrednot, brez katerih ne more biti boljše prihodnosti. Ena od teh vrednot je zagotovo znanje, ki skupaj z modrostjo sodi med temeljna vodila stabilne in razvojno naravnane družbe. Znanje pridobi svojo pravo vrednost takrat, ko je uporabljeno razumno in etično. »Vzgoja uma brez vzgoje srca ni nobena vzgoja«, je dejal Aristotel. In vi ste tisti, ki skrbite, da se znanje tesno povezuje z modrostjo, razumom, srčnostjo, pa tudi z etičnimi standardi in moralnim čutom.

Izjemnega pomena je, da se skupaj trudimo ohranjati visoko stopnjo solidarnosti in strpnosti. Tudi tako bomo soustvarili mirno pot v prihodnost. Uspeli smo se uveljaviti kot enakopraven subjekt v mednarodni skupnosti. Tudi na področju izobraževanja se lahko v mednarodnem merilu primerjamo s komerkoli, saj imamo kakovosten šolski sistem, ki ga bomo še nadgrajevali.

Pravičnost, enakopravnost, solidarnost, demokracija in ljubezen do domovine  so  tiste vrednote, ki so nam skupne, in so vpete s slovenski izobraževalni sistem. Bodimo ponosni na vse dosežke in na svojo domovino.

Zaželimo Sloveniji, naši dragi domovini, vse najboljše za njen/naš rojstni dan!

Dr. Maja Makovec Brenčič

okrožnica

Vsa polja so obvezna.

Skip to content