Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

DELAVNICA: Delo in ustvarjalnost na naši šoli

Z učenci 4. do 9. razreda, člani ŠOP in ŠSU, smo izvedli delavnico z naslovom »Delo in ustvarjalnost na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci«

 

Namen:

Učenci se srečajo z vrednotno domeno Delo in ustvarjalnost, vzpostavijo odnos do nje in jo pri sebi ovrednotijo.

 

Potek dela:

  • Pogovor o VREDNOTAH  v modulu Delo in ustvarjalnost. Kaj je delo? Kaj je ustvarjalnost? Vrednote: radovednost, sodelovanje, kritično mišljenje, odličnost, zanesljivost, podjetnost (samoiniciativnost, izkoriščanje priložnosti, inovativnost), skrb za okolje, spoštovanje dela, delavnosti.
  • Kaj na šoli delamo in smo ustvarjalni?
  • Kaj bi še lahko naredili?
  • Kaj lahko osebno naredim? Katero področje v mojem življenju je takšno, da bi ga res želeli narediti ODLIČNEGA?
  • Moje sporočilo.

 

Nastala so zanimiva razmišljanja, kjer so učenci izrazili svoj odnos do dela in ustvarjalnosti.

 

Kaj je ustvarjalnost? Mislim, da pri ustvarjalnosti izražamo svoje misli in domišljijo; razmišljamo izven okvirjev in izražamo, kdo smo. In kje smo najbolj ustvarjalni na naši šoli? Prav gotovo na likovnem, kulturnem, športnem in glasbenem področju. Ustvarjalnost je zelo pomembna, saj nihče drug ne  razmišlja enako kot mi. Ko smo ustvarjalni, so naše misli neskončne in brezmejne.

Na naši šoli smo ustvarjalni in uspešni na učnem, športnem, likovnem, glasbenem in kulturnem področju. Udeležujemo se različnih tekmovanj iz znanja; pri tem smo ustvarjalni, saj moramo znati uporabiti znanje, ki ga imamo. Vedno znova dobivamo tudi priznanja, pokale in medalje na športnem področju. Pri likovni umetnosti smo ustvarjalni, ko rišemo, barvamo, slikamo in izdelujemo različne izdelke, vsak svojega po lastnem navdihu in čim bolj ustvarjalno. Glasba je posebno področje ustvarjalnosti, kjer pojemo ali skladamo svoje pesmi. Ustvarjalni smo na kulturnih prireditvah, ko se vsak predstavi na svojevrsten način. Ker je na odru vsak drugačen, smo si tudi tako različni v svoji ustvarjalnosti.

Kaj mislim o ustvarjalnosti na naši šoli? Mislim, da smo na šoli ustvarjalni. Vsako leto imamo Festival talentov. Postali smo Evropska talent točka. Všeč mi je, da nas učitelji spodbujajo pri delu in ustvarjalnosti.

Mislim, da je ustvarjalen človek srečen človek. Dela tisto, kar rad dela. Pomembno je, da smo ustvarjalni, saj bi drugače bili vedno na isti življenjski ravni. Svet in novi izumi ne bi šli naprej in se ne bi razvijali. S svojim delom in ustvarjalnostjo prispevamo k dobrobiti vseh ljudi.

Na naši šoli smo ustvarjalni na športnem področju, saj naši strelci, atleti, plesalci in drugi športniki dosegajo odlične rezultate. Ustvarjalni smo na glasbenem in likovnem področju. Sam prispevam k ustvarjalnosti na šoli na glasbenem področju, saj igram na inštrument, se udeležujem tekmovanj ter igram na koncertih.

Zapisala: Ana Petek, varuh etike in vrednot

Vsa polja so obvezna.

Skip to content