Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Utrinki s 26. nacionalnega otroškega parlamenta

V ponedeljek, 11. aprila 2015, sem se kot predstavnica Regijskega otroškega parlamenta, imela priložnost udeležiti 26. Nacionalnega parlamenta, ki je potekal v Ljubljani v Državnem zboru Republike Slovenije. Ko sem skupaj z drugimi parlamentarci iz Pomurja prišla v Državni zbor, smo najprej šli v veliko dvorano, kjer je vsak izmed učencev dobil svoje mesto. Sedeli smo za mizami  pravih parlamentarcev.

V uvodnem delu NOP nas je pozdravil Ciril Cerovšek, predsednik delovnega predsedstva lanskega, 25. NOP. Nato je potekala izvolitev nove predsednice NOP. Zatem nas je pozdravil in nagovoril predsednik Republike Slovenije, g.  Borut Pahor. Parlamentarci smo ga imeli priložnost vprašati karkoli nas je zanimalo v zvezi s pastmi mladostništva.

Sledil je fototermin, kjer sem se imela priložnost tudi fotografirati s predsednikom Pahorjem, hkrati pa smo mladi parlamentarci oddali tudi glasovnice za temo na naslednjem otroškem parlamentu.

Nato je potekalo delo v skupinah. Vključila sem se v skupino Samopodoba in mladostnik, kjer smo razmišljali, kaj sploh je samopodoba, kaj vpliva na našo samopodobo, kako izboljšati otrokovo samopodobo. Parlamentarci smo bili polni idej in zamisli, ki jih bom posredovala tudi na sestanku našega šolskega otroškega parlamenta.

Po delu v skupinah je sledil plenarni del zasedanja, ki so se ga udeležili ugledni  gostje: predsednik Državnega zbora dr. Miro Cerar, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, predstavnica Zveze prijateljev mladine Slovenije in številni drugi predstavniki posameznih področij. Sledilo je poročanje o delu v skupinah in razprava, kjer smo parlamentarci izrazili naša stališča, ideje in mnenja, ter gostom v dvorani zastavili številna vprašanja.

Po povzetkih in razglasitvi teme za 27. NOP je sledil zaključek in kosilo za vse udeležence. Tema, ki smo jo mladi parlamentarci izbrali za prihodnjo otroški parlament je Otroci in načrtovanje prihodnosti.

Priložnost, da sem lahko zastopala našo regijo v čisto pravem državnem zboru mi pomeni veliko čast, hkrati pa sem dobila veliko novih znanj in tudi idej, spoznala pa se tudi, kako razmišljajo moji sovrstniki po Sloveniji.

Nika Bukovec, 9. b

http://4d.rtvslo.si/arhiv/zasedanja-dz/174400533

 

Vsa polja so obvezna.

Skip to content