Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

8. april – Svetovni dan Romov

Na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971, Romi po svetu 8. aprila, praznujejo svetovni dan.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Romi nimamo svoje matične države, temveč so potomci nomadskega ljudstva, ki je iz Indije prodrlo v Evropo že pred 14. stoletjem. V Evropi živi 15 milijonov Romov, največ v Romuniji in na Madžarskem. V Sloveniji se krepi moč romske skupnosti s tem, da vedno več Romov zaključi srednješolsko in univerzitetno izobraževanje.

Romska skupnost ima zgodovino, jezik in kulturo. Romska kultura je bogata, barvita, polna temperamenta, pa tudi zelo raznolika in je tudi del slovenske kulture. Najvišja vrednota je življenje, ključna pa sreča. Romska kultura je bila navdih mnogim ustvarjalcem.

Romska folklora živi. V pesmi in plesu, med plesalci, pevci in mužikaši. Melanholični spev gosli, valovanje s cvetličnim vzorcem posutih kril,  nemir srca, ki narekuje živost plesnega koraka …

Živimo v družbi različnih kultur, zato se vsakodnevno srečujemo z drugačnostjo, raznolikostjo, kar od vseh nas zahteva večjo strpnost, ki je podlaga za vzdrževanje miru v družbi. Brez le-te ne bi bilo mogoče sožitje različnih ljudi, pogledov, stališč, verovanj, življenjskih navad… in prav kultura je tista, ki povezuje ljudi.

Romana Glavač, prof. RP

Vsa polja so obvezna.

Skip to content