Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

2. april – mednarodni dan knjig za otroke

Dan knjige 2016

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) je 2. april, rojstni dan danskega pravljičarja Hansa C. Andersena, proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj, in še posebej branje kakovostne mladinske literature. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1967. Od tedaj – torej že 48 let – vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, in ob tem tudi vsaka država pripravi različne bralnospodbujevalne aktivnosti, prireditve idr.

Letos je poslanico in plakat pripravila Brazilska sekcija IBBY; z naslovom Nekoč je …  in pripoveduje o tem, kako je deklica Luiza obiskala knjižnico, se včlanila in si izposodila le eno knjigo, toda domov ni prišla sama, spremljalo jo je mnogo knjižnih junakov.

Zato smo tudi bralno akcijo ob 2. aprilu namenili »knjižnici«. K branju gradiva na temo KNJIŽNICA spodbujamo v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, v splošnih in šolskih knjižnicah, knjigarnah, medijih idr., tako otroke in mladino kot odrasle in starejše; spodbujamo zasebno branje oz. posameznike, skupine, javnost .. (Vir: http://www.ibby.si/index.php/int-ibby/ibby-2-april)

 

Mlade člane knjižnice prosimo, da na kratko zapišejo ali narišejo, kaj jim pomeni knjižnica. Zakaj obiskujejo knjižnico, kaj vse v njej počnejo poleg izposoje knjig? Najlepšo risbo in sestavek bomo nagradili.

Ob tej priložnosti vas obveščamo, da kot šola tudi sodelujemo v  veliki vseslovenski akciji Noč knjige, ki bo 22. in 23. aprila – dopolnjena s spremljevalnimi prireditvami, med katere sodi tudi naš zaključek bralne značke in bo letos izjemoma v torek, 26. aprila, ob 10.30 v šolski telovadnici. Na prireditvi bomo podelili bralne značke učencem in zaposlenim, sodelujočim v letošnji bralni akciji Branje za dekleta. Branje za fante.

Zamudnike, ki še niste opravili bralne značke, pozivamo, da to nemudoma storijo do srede 6. aprila!

Želimo vam lep jutrišnji dan knjig za otroke, ne pozabite narisati kakšne risbice ali napisati sestavka, preverite, ali ste že opravili bralno značko, ter …

… uživajte s knjigo v pomladi!

Vsa polja so obvezna.

Skip to content