Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

DELAVNICA: Tudi moj kraj je domovina, učenci EKO in zdrave šole

Z učenci od 4. do 9. razreda smo izvedli delavnico z naslovom Tudi moj kraj je domovina

Namen:

Spoznavanje svojega kraja, kajti težko razvijamo ljubezen do domovine, če ne znamo videti stvari okoli sebe v domačem kraju.

Potek dela:

Pogovor o domačem kraju in njegovih zanimivostih in znamenitostih. Učenci zapišejo ugotovljene zanimivosti o svojem kraju in jih predstavijo drugim učencem v skupini.

 

Zapisi učencev:

Kraj, kjer sem se rodila, kraj kjer odraščam in se učim so Črenšovci. Ta kraj vzbuja v meni pravi ponos, ki ne izgine nikoli proč. Polno ljubezni se vedno zaiskri, ko pridem v ta kraj. Rada imam te vas Črenšovci, vedno in povsod, zato ne odidi proč.

Ponosna sem na svoj domači kraj Žižki, ki mi daje ljubezen, toplino in zavetje. Kulturna društva, glasba, pomoč ljudem, se vsak dan izražajo v meni. Rada pomagam drugim, saj tako sama čutim ljubezen do domovine in svojega rojstnega kraja. Moj rojstni kraj Žižke krasijo prelepa polja, travniki in gozdovi v katerih živijo živali. V mojem kraju se ohranjajo družinske navade in šege. Ponosna sem na svoj domači kraj Žižki.

Moj domači kraj je vasica Trnje. Imamo gasilsko društvo, kapelico v kateri praznujemo večje krščanske praznike. Vas Trnje ima cvetličarno in stari mlin ob potoku Črncu. V vaškem domu imamo proslave in prireditve npr. ob materinskem dnevu. Ponosna sem na moj kraj Trnje, kjer se gasilci udeležujejo gasilskih tekmovanj in vsi skrbimo za urejenost vasi.

V mojem kraju Žižki je kapelica Svetega Florjana, v kateri imamo vsako leto proščenje. V vasi nas varujejo gasilci. V Žižkih je tudi stara šola, v kateri so učile šolske sestre. Je nekaj zelo uspešnih glasbenikov, na katere smo zelo ponosni. V starem gasilskem domu je gasilski muzej, kjer najdemo vso staro opremo gasilcev in pokalov iz tekmovanj. Razvita je tudi folklorna dejavnost. Na svojo vas Žižki sem zelo ponosna in jo imam rada, saj tukaj živimo dobri ljudje.

Moj domači kraj so Črenšovci. Imamo svojo občino, šolo, vrtec, gasilski dom, cerkev in župnijski dom. Ponosni smo na spomenik Prekmurski materi in Kleklov dom. Poleti organiziramo etnološki festival Jenamena. V Črenšovcih imamo prečudovito naravo, lepo urejeno vas in praznujemo različne praznike.

Črenšovci so moja domovina. Tu živim s svojo družino. V Črenšovcih je šola, katero obiskujem. Tu imam prijatelje. Imamo kulturni dom, v katerem se odvijajo različne prireditve. Vas Črenšovce krasi kip Prekmurske matere. Imamo tudi cerkev in župnijski dom. Delujejo različna društva in sicer kulturno društvo, skavti, gasilci, športno društvo, strelsko društvo …. Zanimiva je krajevna knjižnica, kjer si lahko izposodimo knjige. Imamo nov vrtec in svojo občino. Pokrajina je lepa, saj so njive obdelane in narava čista. Črenšovce imam rada, tukaj mi je lepo.

Delavnica je bila zelo zanimiva in poučna.

Zapisala: Ana Petek, varuh etike in vrednot

Vsa polja so obvezna.

Skip to content