Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

DELAVNICA: Odkrivanje družinske tradicije – učenci 4. a-razreda

Namen:

Vsaka družina ima svojo tradicijo. Delno jo družina oblikuje sama, delno pa ta tradicija izhaja iz družin očeta in matere. Tradicija družino povezuje in oblikuje pripadnost družini. Pri raziskovanju družinske tradicije bogatijo drug drugega in druge družinske tradicije lahko predstavljajo vir za pogovor v lastni družini.

Potek dela:

Pogovor z učenci o družinski tradiciji in sicer:

  1. Kakšne običaje imate v vaši družini?
  2. Kako jih praznujete?
  3. Katera so vaša družinska praznovanja, ki so vam všeč?
  4. Kako v vaši družini praznujete rojstne dneve?
  5. Katere praznike praznujete v družini? Kako to počnete? Pripravljate kakšne posebne jedi? Ali prostor okrasite in pripravite na poseben način? Kako to počnete?

Ko odkrijemo določeno družinsko tradicijo, se lahko pogovorimo o tem, kaj ta tradicija pomeni učencem, kaj jim je od teh družinskih običajev najbolj všeč in zakaj?

Zapisi učencev:

  • Pri nas praznujemo božič. Dan pred božičem v dnevni sobi postavimo božično drevo. Potem se vsi zberemo v jedilnici in imamo skupno večerjo. Po večerji se pogovarjamo in se igramo družabne igre. Nato gremo spat. Zjutraj se vsi zberemo in odpremo darila. Potem gremo k babici zajtrkovat. Na božič smo ves dan skupaj. Obiščejo nas tudi sorodniki. To mi je všeč.
  • V naši družini praznujemo božič. En dan pred božičem postavimo jelko in jaslice. Gremo tudi k polnočnici, kjer kupimo tudi sveče. Na božič odpremo darila, ki jih dobimo od staršev. Obiščemo tudi sorodnike. To mi je všeč.
  • V naši družini praznujemo božič. Postavimo božično drevo. Mama skuha večerjo in kolačke. Po večerji gremo spat. Zjutraj pod božičnim drevesom odpremo darila.
  • Naša družina praznuje novo leto. K nam pridejo sorodniki. To mi je lepo, ker smo skupaj. Vedno sem neučakan in vesel druženja.
  • V naši družini praznujemo božič. Pripravimo družinsko večerjo. Postavimo jelko in jo okrasimo z najrazličnejšimi kroglicami. Najbolj nam je všeč rdeča barva, ki za nas pomeni ljubezen.
  • Ko naša družina praznuje božič, gremo k babici in dedku. Imamo skupno večerjo in se pogovarjamo. Postavimo tudi smrečico.
  • Pri nas doma praznujemo novo leto. Imamo skupno večerjo. Po večerji gledamo filme. Ob polnoči odštevamo sekunde in si voščimo srečno novo leto. Obiščemo tudi sorodnike in jim zaželimo vse dobro.
  • Naša družina praznuje veliko noč. Doma pobarvamo jajca. V cekar damo klobase, kruh, pobarvana jajca, meso. Vse to mama odnese k blagoslovu.

Delavnica je bila zelo zanimiva in poučna.

Zapisala: Ana Petek, varuh etike in vrednot

Vsa polja so obvezna.

Skip to content