Tradicionalni slovenski zajtrk
V petek, 20. 11. 2015, smo v šoli in vrtcu obeležili Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Projekt izvaja Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstva za zdravje, Zavoda RS za šolstvo, Čebelarske zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Nacionalnega inštitut za javno varovanje zdravja in Gospodarska zbornica Slovenije.
Namen dejavnosti je ozaveščati o pomenu zajtrka in oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov (konzervansi, barvila,…), taka živila so prepoznana tudi po bogatem tradicionalnem okusu.
Zajtrkovali smo:
- pirin mešani kruh – zadruge Pomelaj iz V. Polane;
- bio mleko – dobavitelja Kele Kele;
- med – ČD Črenšovci;
- maslo – iz Pomurskih mlekarn in
- bio jabolka -Vile Natura iz Vučje vasi.
Več informacij o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk najdete na spletni strani:
http://www.tradicionalni-zajtrk.si/
V vrtcu smo zajtrkovali v večnamenskem prostoru, gostili smo čebelarja, g. Jožeta Tratnjeka. Po oddelčnih skupnosti pa so bile izvedene različne dejavnosti o zdravih prehranjevalnih navadah, pomenu lokalno pridelane hrane, gensko spremenjeni hrani, učenci so zapisali predloge zdravih zajtrkov …