Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Naravoslovni dan Čebelarstvo

V 5. razredu smo v petek, 23. oktobra 2015, izvedli naravoslovni dan z naslovom Čebelarstvo. Ker nas čebelar ne obišče vsak dan, smo nestrpno pričakovali začetek dogodka. Ob vstopu v učilnico je bilo vsem jasno, da bo dan zelo zanimiv in da bomo čebelice in delo čebelarja dodobra spoznali ter se marsikaj novega naučili.

Najprej smo si ogledali videoposnetek S čebelo do medu, nato pa nam je čebelice podrobno predstavil še čebelar Jože Tratnjek iz Žižkov. Od blizu smo si lahko ogledali panj in satovje, opravo čebelarja, degustirali med in spoznali druge zanimivosti, ki sta jih pripravila čebelar Jože in njegova žena Jožica. Opravili smo tudi medeni zajtrk, kjer smo se naučili pravilno mazati kruh z medom.

Sledilo je delo v skupinah. Skupine so se menjavale – tako je lahko vsak spoznal bolezni čebel in si od blizu pogledal varojo (žuželko, ki napade čebele),pPri drugi skupini je čebelar Jože skupaj z učenci izdeloval sveče iz čebeljega voska, pri tretji skupini pa so pri gospe Jožici v kalupe vlivali vosek in izdelovali božične okraske. Izdelke bomo uporabili za prodajo na božičnem bazarju, ki bo na naši šoli v mesecu decembru.

Za zaključek smo se odpravili še proti Žižkom, na čebelarjevo domačijo. Tam smo si od blizu pogledali čebelji panj, kjer so se čebelice že pripravljale na zimo. Čebelar Jože pa nam je pokazal še centrifugalni stroj, s pomočjo katerega iz satovja pridobiva med.

Dan je bil zelo zanimiv in pester, zahvala pa gre predvsem gospodu Jožetu Tratnjeku in njegovi ženi Jožici, ki sta si vzela čas in nam predstavila čebelarstvo in čebele. Zahvalili bi se jima tudi za prispevanje materiala za izvedbo delavnic.

zapisal: Elvir Denić

Vsa polja so obvezna.

Skip to content