Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Svetovni dan hrane

svetovni dan hrane

16. oktober je svetovni dan hrane, obeležili smo ga tudi na naši šoli. Letos je potekal pod geslom Socialno varstvo in kmetijstvo: Prekinitev kroga revščine na podeželju. Združeni narodi (ZN) želijo s tem izpostaviti pomen socialne zaščite pri zmanjševanju revščine na podeželju, kjer živi tri četrtine ekstremno revnega prebivalstva.

Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ugotavlja, da je podhranjenost v svetu danes v primerjavi z začetkom 90. let prejšnjega stoletja manjša, a še vedno je na svetu skoraj milijarda kronično lačnih ljudi, več kot milijarda pa je ekstremno revnih.

Na državnem statističnem uradu so pred svetovnim dnevom hrane opozorili, da smo v Sloveniji lani proizvedli skoraj 55 kilogramov kuhinjskih odpadkov na prebivalca. Štiričlanska družina je tako vsak dan zavrgla povprečno 60 dekagramov hrane.  Največji delež kuhinjskih odpadkov, to je 68 odstotkov, je lani nastalo v gospodinjstvih, 18 odstotkov jih je nastalo v šolah, vrtcih, restavracijah, bolnicah in domovih za ostarele, 14 odstotkov pa v drugih dejavnostih.

Učenci izbirnega predmeta Načini prehranjevanja v jedilnici spremljajo količino zavržene hrane in količino zapisujejo v posebno tabelo, izobešeno v EKO kotičku.

Vsak od nas lahko prispeva k temu, da bo odpadne hrane manj, oz. se lahko vsi skupaj potrudimo toliko, da zavržene hrane v šoli ne bo.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content