Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Muzikal Jeder ist Anders gostoval v Celovcu

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Črenšovci dajemo velik poudarek učenju tujih jezikov, med katerimi je poleg angleščine in hrvaščine tudi nemščina. V preteklem šolskem letu smo se odločili, da bomo pripravili musical v nemškem jeziku z naslovom Jeder ist anders, ki govori o zajčku Hansu, ki ne mara korenja. V pripravi predstave so sodelovali učenci od 3. do 8. razreda. Poleg glavnih igralcev so bili v gledališko skupino vključeni še člani otroškega in mladinskega pevskega zbora. Tako je 50 otrok igralo in pelo v nemškem jeziku. Učencem je pri nastanku predstave pomagalo 10 učiteljev mentorjev.

 

V enem letu se je zvrstilo 9 predstav, in sicer smo nastopili v Črenšovcih, Bogojini in Apačah, šolski projekt pa smo želeli zaključiti še s predstavo v nemško govoreči tujini. Zadnji nastop bi bila tudi nagrada učencem za vztrajno delo na vajah, generalkah in predstavah, saj so učenci vložili veliko truda in časa. Zato smo se povezali z Dvojezično ljudsko šolo 24 v Celovcu, ki jo vodi ravnatelj Eduard Oraže.

 

Tja smo se odpravili v ponedeljek, 8. junija, in na njihovi šoli odigrali predstavo za učence šole in vrtca. Sprejem gledalcev je bil prisrčen in naši nastopajoči so dobili navdušen aplavz. Drugi del dneva smo oblikovali kot izlet. Po predstavi smo si ogledali središče mesta s starim in novim trgom ter v deželni hiši dvorano z grbi, v kateri stoji knežji kamen, na katerem so ustoličevali novoizvoljene kneze. Povabili so nas tudi v deželni parlament, kjer smo zasedli mesta deželnih poslancev in izvedeli nekaj o njegovi sestavi ter ureditvi avstrijskih dežel. V parku Minimundus so razstavljene znamenitosti sveta v miniaturni podobi in kar hitro smo odkrili tudi slovenske znamenitosti. Naše pohajkovanje smo zaključili še s sprehodom do Vrbskega jezera in si v njem namočili noge.

 

Veseli smo, da smo bili v Celovcu tako prijazno sprejeti. Zahvaljujemo se ravnatelju Dvojezične ljudske šole, ki si je za nas vzel čas in nas spremljal ves dan, ter njegovemu kolektivu. Zahvala pa velja tudi vsem podpornikom, posebej Goethe Institutu Ljubljana. Imeli smo se naravnost krasno in še dolgo se bomo prijetnih doživetij z veseljem spominjali.

Vsa polja so obvezna.

Skip to content