Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci

Irena Potočar Papež – Recept za uspešen (šolski) dan

 

Življenjepis

Po izobrazbi sem univ. dipl. pedagoginja in prof. slovenščine. Po 15 letih dela na področju vzgoje in izobraževanja (vrtec, osnovna šola, gimnazija) sem se zaposlila kot vodja kabineta župana, po 5 letih pa se odločila za novo poslovno okolje – tokrat v gospodarstvu. Tako sem delala 3 leta kot vodja korporativnega komuniciranja v podjetju s 1000 zaposlenimi. Nato sem se odločila za samostojno pot.

Zadnjih 17 let se namreč ukvarjam tudi z izvajanjem izobraževanj, lektoriranjem in vodenjem različnih prireditev, zadnja leta je to moje osrednje delo. Izvajam različna izobraževanja s področja slovenskega jezika (pisno in ustno sporočanje, netiketa), komuniciranja, poslovnega bontona in kulture vedenja, organizacije dogodkov, javnega nastopanja in retorike, tem za osebnostno in poslovno rast (postavljanje ciljev, motiviranje sebe in zaposlenih).

Znanje, ki sem si ga pridobila s formalnim izobraževanjem, sem nadgrajevala na različnih seminarjih in delavnicah, na regionalnih radijskih postajah, pri časopisih in na Televiziji Novo mesto, kjer sem 5 let enkrat tedensko vodila dnevno oddajo Novice in 7 let avtorsko pogovorno oddajo Povej! ter še nekatere priložnostne oddaje. Na omenjeni televiziji sem imela 3 leta avtorsko oddajo o jeziku z naslovom Moja sLOVEnščina. Sedaj imam svojo tedensko oddajo Bonbon za bonton. Pišem ali sem pisala članke za različne revije (Naša žena, Moj otrok, Živa –- Dolenjski list, Poslovna asistenca, Vaš mesečnik, Podjetnik, zborniki na konferencah, Pravosodni bilten, Adma) in lektoriram različna besedila. V predavanja in delavnice vnašam tudi osebne primere iz prakse v različnih poslovnih okoljih.

Sem NLP praktičarka in mediatorka. Leta 2013 mi je pristojna komisija podelila habilitacijo za poučevanje na višjih šolah (področje – komuniciranje in kultura vedenja), tako sem predavala tudi študentom.  

Vodim in moderiram prireditve za različne ciljne skupine in priložnosti.

Napisala sem 3 knjige –  leta 2015 sem izdala knjigo Jezikovna odličnost, leta 2016 knjigo Bonton (bonbon) za vsak dan in konec leta 2017 knjigo za otroke (in odrasle) o kulturnem vedenju ter pogovarjanju z naslovom Moj prijatelj BonTONČEK.

 

Skozi življenje me vodi misel, da »mora v tebi goreti, kar želiš zanetiti v drugem«, kot je rekel Avguštin. Temu sledim tudi v svojem podjetju Peresa, s. p. (www.peresa.si).

 

Recept za uspešen (šolski) dan

Kaj in kako delati ter živeti, da bo življenje lepo, da bomo v službi zadovoljni in bomo dobro voljo širili tud naokoli v svoji delovni sredini – na sodelavce, učence, njihove starše …? Kje najti napajalnik energije, ki bo vir in izvir najbolj drznih, a hkrati odličnih idej in uspešnih dni? Koliko osebna naravnanost in energija vplivata na naše počutje, delo in ljudi, ki nas obdajajo?

Če vemo, kaj hočemo, in si znamo postavljati cilje ter smo zanje tudi pripravljeni delati, je vse lažje. Včasih je dovolj ena beseda, misel, zgodba …, da se v človekovi glavi misli spojijo z odločenostjo in voljo ter dotaknejo srca. In tako vzklije nekaj novega.

Na druženju bomo skupaj sestavili tovrstni »recept« in pokukali v zakladnico idej ter namigov za uspešen (ne le delovni) dan ter zanj izbrali najpomembnejše sestavine, ki obetajo dober okus in vzklik »To je to!«. Zaradi nas samih in zaradi vseh tistih, ki jim v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa pomagamo oblikovati popotnico za zadovoljno in uspešno življenje.

Skip to content