Pri predmetu Sodobna priprava hrane poučujemo učence o prehrani z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja. Predmet priporočamo učencem, ki želijo pridobiti več znanja o prehrani in praktičnih izkušenj s področja priprave hrane.
Izvajanje pouka:
- za učence: 7., 8. in 9. razreda v obsegu 35 (32) ur.
Splošni cilji predmeta:
- učenci razvijajo sposobnosti uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani v smislu zagotavljanja zdravja,
- razvijajo individualno ustvarjalnost,
- poglabljajo znanja z vidika usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko turističnih in zdravstvenih šolah,
- nadgrajujejo vsebine, ki so jih dobili pri rednem predmetu gospodinjstva.
Vsebinski sklopi:
- hranilne snovi v povezavi z zdravjem ,
- kakovost jedi in živil,
- postopki predpriprave in priprave živili ter jedi ,
- prehranske navade in pomen dobrih prehranskih navad za zdravje človeka.
Ocenjevanje:
- praktično delo, pisna poročila, ustno.